Twee politieke aartsrivalen die samen een motie indienen: dat gebeurt niet vaak. SP en VVD roepen samen de minister van Binnenlandse Zaken, Kajsa Ollongren van D66, op om zich hard te maken voor het stopzetten van het 'EU vs. Disinfo'-project. Dit Europese project zet zich in om nepnieuws te bestrijden in Europa, maar merkte onder veel kritiek ook NPO Radio 1 en de Gelderlander aan als verspreiders van nepnieuws.

De motie wordt ingediend door Dilan Yeşilgöz-Zegerius van de VVD en Peter Kwint van de SP.

De motie van Kwint en Yeşilgöz

Als de motie een meerderheid haalt moet de minister zich in Europees verband hiervoor inzetten. Zelf is de minister echter groot voorstander van het Europese bureau. Opmerkelijk is het dat niet alleen de SP, maar ook coalitiegenoot VVD de motie indient. Een motie die dus ingaat tegen de wil van coalitiegenoot D66. Wijst dat op een eerste scheurtje in de tot voor kort zo stevig staande regeringscoalitie? 

Overheid los van journalistiek

Kwint en Yeşilgöz vertellen bij EenVandaag over het waarom van hun motie. Dilan Yeşilgöz wijst op de inmenging van de EU in de journalistiek: "De journalistiek is een vakgroep en de overheid dient daar volledig los van te staan."

"Ik wil geen overheidsinstantie, en zeker geen Brusselse overheidsinstantie, die een soort seal of approval op berichtgeving zet," zegt Kwint. "Een Europese waarheidspolitie is het allerlaatste waar ik op zit te wachten."

update
clock 06-03-2018 01:00

Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt ook dat 'EU vs. Disinfo' moet worden opgeheven. PVV, GroenLinks en SGP steunden de motie van VVD en SP. Wat minister Ollongren nu gaat doen, is nog onduidelijk. In de uitzending 'Nieuws of Nonsens' van de NOS gaf zij aan te vinden dat 'EU vs. Disinfo' op een verkeerd spoor zit, maar dat zij het ook belangrijk vindt "dat we ons in Europa samen hard blijven maken tegen nepnieuws."