Een paar weken geleden worden in Heerhugowaard vier mannen aangehouden na een tip over mogelijk vuurwapenbezit. De mannen worden enige tijd gevolgd en daarna gearresteerd. Bij huiszoeking worden vuurwapens en munitie aangetroffen. Het blijkt om aanhangers van het extreem-rechtse gedachtengoed te gaan. Wat de mannen precies van plan waren met de wapens is niet bekend maar uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat ze contacten hebben met rechtsextremisten in België.

Eén van die contacten zou Thomas Boutens zijn. Boutens wordt in België onder andere verdacht van het beramen van een aanslag op Vlaams Belang-voorman Filip Dewinter. Doel van de aanslag: onrust en haat zaaien tussen de verschillende bevolkingsgroepen.

Nadat afgelopen week Duitsland werd opgeschrikt door het feit dat een negental racistische moorden door een groepje rechtsextremisten gepleegd zou zijn, is de focus nu ook op andere Europese landen. Zijn er in Nederland mogelijk ook extreem-rechtse groepjes actief om de maatschappij te ontwrichten door geweld?

Jaap van Donselaar van het Centrum voor Terrorisme & Counterterrorisme reageert op het mogelijke gevaar van deze groepen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.