Toeristen op Bali worden op dit moment bedolven onder dikke zwarte rook en veel as door vulkaan Agung. Voorlopig zal daar geen einde aan komen, want volgens vulkanoloog en geo-chemicus Janne Koornneef kan de uitbarsting nog maanden duren.

De internationale luchthaven van Bali is gesloten. Ongeveer 450 vluchten zijn geannuleerd en daardoor zijn er 59.000 reizigers gestrand op het eiland. Tienduizenden mensen worden geëvacueerd, want de krater is bijna vol en zal waarschijnlijk over gaan lopen. Volgens vulkanoloog en geo-chemicus Janne Koornneef kan de uitbarsting nog maanden duren. "Dit is nog maar de beginfase van de uitbarsting. De vulkaan kan nu flink gaan uitbarsten, maar kan ook weer twee maanden rustig worden. De vulkaan Agung is voor het laatst in de jaren 60 uitgebarsten en toen zaten er ook twee maanden tussen de uitbarstingen. Dit tijdsbestek zie je vaker bij vulkanen."

Toeristen maken zich weinig zorgen

De toeristen op Bali maken zich weinig zorgen over de uitbarsting en twitteren er vrolijk op los.

Nils Krake is op dit moment op vakantie in Bali en volgens hem is de sfeer er goed. "Momenteel is het rustig op Bali. De taxichauffeur vertelde me dat ik niet bang moet zijn, want de vulkaan wordt goed in de gaten gehouden.  Er is geen paniek, maar het is wel moeilijk om van het eiland af te komen. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.