De uitbarsting van de Fuego vulkaan in Guatamala heeft inmiddels vijfenzeventig mensenlevens gekost. Het is daarmee een van de dodelijkste vulkaanerupties van deze eeuw. Toch valt de uitbarsting in het niet bij die van de Tambora in Indonesië, in 1815. Die kostte 71.000 mensenlevens en had wereldwijde gevolgen.

"Hadden de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie al hun kernwapens gebruikt tijdens de Koude Oorlog, dan had dat nog niet de verzamelde explosieve kracht die Tambora heeft gehad," aldus vulkaanliefhebber en schrijver Philip Dröge. Hij schreef het boek, 'de schaduw van de Tambora', over de uitbarsting van die vulkaan. 

"Het was de grootste berg van heel Indonesië, maar sinds de uitbarsting is die 'nog maar' 2600 meter hoog. Moet je nagaan hoeveel gesteente de lucht in werd geslingerd," vertelt Dröge. Het vulkanisch gesteente bereikte een hoogte van meer dan 40 kilometer en had grote gevolgen voor het klimaat. "Het jaar 1816 wordt niet voor niets het jaar zonder zomer genoemd."

Sneeuw in het warme Texas

In het normaal snikhete zuiden van de Verenigde Staten begon het te sneeuwen en duizenden kilometers bij Tambora vandaag ontstonden Tsunami's. Volgens ooggetuigenverslagen, die Dröge kon inzien, dachten veel mensen dat het einde der tijden spoedig zou aanbreken. Enorme onweersbuien wisselden elkaar af met dichte mist.

Dröge is ervan overtuigd dat de wereld een nieuwe Tambora mee zal maken: "En misschien nog wel een uitbarsting met een grotere impact. De vraag is alleen wanneer. Het kan morgen gebeuren, maar net zo goed pas over tienduizenden jaren. Vulkanen laten zich nu eenmaal niet voorspellen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.