Er zijn er meer dan 12.000 van Nederland en in totaal leveren ze 1,5 miljoen uur aan ondersteuning. Vrijwilligers in de palliatieve zorg. Woensdag werden ze tijdens een congres in het zonnetje gezet door koningin Máxima.

Er werken 12.012 vrijwilligers in de palliatieve zorg in Nederland. In het hospice in Nijkerk werken meer dan 100 vrijwilligers. Meestal vrouw, vaak met een verleden in de zorg en gepensioneerd. Maar als ze dan met pensioen gaan, 'gaat het weer kriebelen', zegt Gerry van Middendorp. Ze werkte 18 jaar in een verzorgingshuis maar 'kan het zorgen niet laten'.

'De mens achter mijn vader'

Ze wordt begeleid door Petra ter Haar. Petra had een topbaan in de directie van een groot bedrijf en wilde na haar vervroegd pensioen iets zinvols doen. De wens om in een hospice te werken komt voort uit de ervaring die Petra heeft.

Haar eigen vader leed aan Alzheimer en zat in een gesloten inrichting. "Dan zien je hoe belangrijk het is dat er mensen zijn die aandacht hebben voor de mens achter mijn vader."

Vrijwilliger Petra vertelt dat maar weinig mensen willen eten, iedereen is moe.
info

De cijfers

In totaal werken er 12.012 opgeleide vrijwilligers in de palliatieve zorg in Nederland. Zowel bij mensen thuis als in een hospice. Bij elkaar zorgen ze voor ruim 1,5 miljoen uur aan zorg voor stervenden. Er zijn 209 organisaties in Nederland waar vrijwilligers actief zijn, met 633 bedden.

Niet alleen een hand vasthouden

Gebrek aan vrijwilligers is er niet. Op de laatste advertentie reageerden 45 vrijwilligers in spé. "Ik denk dat op dit moment veel Nederlanders op zoek zijn naar een diepere zingeving en dan denken te vinden in werken in een hospice", zegt coördinator Alida van Hout.

Zij ziet dat vrijwilligers vaak een verkeerd beeld hebben van het werk in een hospice. "Dan denken ze dat ze aan bed een hand vasthouden maar in een hospice moet ook gewoon hard gewerkt worden."

Dinny is beeldend begeleider. Ze helpt patiënten met creatieve uitingen.

Voeten vegen

Vrijwilligers die in het hospice in komen werken krijgen een uitgebreide training voor ze aan het werk gaan. Daar leren ze onder meer hun voeten te vegen als ze het hospice binnen lopen.

"Dan laat ik alles achter mij en ben ik hier voor de gasten", zegt vrijwilliger Ineke de Boer. "Dan vergeet je het als je zelf zorgen mocht hebben. Dan cijfer je jezelf weg, maar dat is helemaal niet erg."

Gerry is nieuw als vrijwilliger in het hospice. Na een jaar achter de geraniums begon het werken in de zorg alweer te kriebelen.

Lees ook

Ambulance Wens

De vrijwilligers van stichting Ambulance Wens leveren andere palliatieve zorg dan de mensen van het hospice. Deze speciale ambulancebroeders laten laatste wensen van terminale patiënten in vervulling gaan, of dat nou een laatste keer koffie drinken bij je stamcafé of naar de Tjechische bergen gaan is.

Leidenaar Piet Slingeland (89) wil nog één keer naar het Leidense Ontzet. Daarbij wordt hij begeleid door vrijwilliger Hein Pannekoek (58), die sinds vier jaar voor Ambulance Wens werkt.

Een dagje mee met de Wens Ambulance

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.