Nederland is een van de lastigste landen ter wereld om vrienden te maken. Dat blijkt uit een groot onderzoek onder expats die hier zijn komen wonen.

Van de 68 landen die in het onderzoek voorkomen, staat Nederland op de 56ste plek als het gaat om 'het vinden van vrienden'. Dat is opvallend: op andere vlakken doet ons land het beter.

Toch een fijn land

Gemiddeld staat Nederland op plek 16 in de lijst van 'beste landen voor expats'. Dat komt vooral door een goede score voor onze kwaliteit van leven, het werk dat hier te vinden is en door hoe goed families het hier hebben.

Het beste land voor expats is oliestaat Bahrein. Een Indiase expat zegt in het onderzoek: "Ik voel me hier geen expat. Ik voel me hier thuis." 53 procent van alle inwoners van Bahrein komt uit het buitenland, wat waarschijnlijk bijdraagt aan het fijne vestigingsklimaat. Het slechtst presterende land dit jaar is Koeweit, waar het op bijna alle vlakken niet fijn wonen is.

'Zweden is niet zo sociaal'

De enquête, de 'Expat Insider', wordt ieder jaar gehouden onder duizenden expats. Een van de grote verliezers dit jaar is Zweden. Het land keldert 24 plekken in de lijst. "Het is erg moeilijk voor niet-Zweden om erbij te passen. Ze zijn hier niet zo sociaal als in andere landen, en minder geneigd om om te gaan met mensen die ze niet goed kennen", schrijft iemand.

Lees ook

De kans dat dit ook de reden is dat expats niet snel vrienden worden met Nederlanders is groot. Onze cultuur lijkt in bepaalde opzichten op die van Scandinavische landen. Toch staan we op het gebied van vriendschap nog wel boven de Zweden. Zij staan 67ste, op de een na laatste plek.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.