Voormalig VVD-Tweede Kamerlid Gert-Jan Oplaat is fel gekant tegen de mogelijke verlaging van de maximum snelheid naar 100 kilometer per uur. Voor hem is dat een kabinetscrisis waard.

"Ik snap dat de VVD in een coalitie zit met partijen die niet zuinig zijn op ondernemers en op autorijders, maar de VVD is dat wel en moet eens een keer de rug rechten en er desnoods maar een crisis aan wagen", zegt voormalig Kamerlid Gert-Jan Oplaat.

'Stikstof heeft geen paspoort'

Oplaat, die tussen 1998 en 2006 voor de VVD in de Tweede Kamer zat en toen al een motie indiende voor verhoging van de maximum snelheid naar 130 kilometer per uur, heeft geen enkel begrip voor een eventuele snelheidsverlaging: "We zouden als enige land in Europa dan 100 km gaan rijden."

Volgens Oplaat heeft stikstof 'geen paspoort en het houdt niet op bij de grens'. "We hebben ons verschrikkelijk in de nesten gewerkt met de stikstof en de PFAS. Daar moeten we uitkomen met z'n allen, maar we moeten niet zulke idiote maatregelen bedenken."

Lees ook

'D66 uit de coalitie gooien is oplossing, maar niet reëel'

Volgens Oplaat kan het terugdringen van de hoeveelheid kleine natuurgebieden helpen bij het oplossen van het stikstofprobleem. "Je moet kijken wat de oorzaak is en een van de oorzaken is dat we in dit land, ik weet niet hoeveel, natuurgebieden hebben aangewezen waarvan sommige kleiner zijn dan 10 hectare."

Hij voegt toe: "Je moet teruggaan naar grote natuurgebieden en die gaan beschermen en ophouden met die flauwekul van alle boompjes en bosjes aan te wijzen. En een tweede mooie oplossing zou zijn om D66 uit de coalitie te gooien, maar dat is geen reële, want er is geen alternatief."

info

De Telegraaf meldde vanochtend dat voor VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff de verlaging naar 100 kilometer per uur niet langer een een taboe is. Het heeft niet zijn voorkeur meldt hij aan EenVandaag, maar voor Dijkhoff is vooral van belang dat er geen banen verloren gaan in de bouw. De discussie over de maximum snelheid is losgebarsten nadat de Raad van State bepaalde dat de uitstoot van stikstof drastisch naar beneden moet. Sindsdien worden er niet of nauwelijks meer vergunningen afgegeven aan boeren of bouwondernemers.

Pamflet met Wilders

In 2004 publiceerde Oplaat samen met -toen nog- VVD-Kamerlid Geert Wilders een pamflet voor een meer conservatief-rechtse koers van de VVD. Een van de van de 10 punten was verhoging van de maximumsnelheid.

Naast andere punten, stond er in het pamflet ook dat Oplaat en Wilders stelden dat Turkije nooit lid zou mogen worden van de Europese Unie. Wilders stemde uiteindelijk niet mee met zijn partij over Turkije en dat was een van de redenen om de partij te verlaten.

Gert-Jan Oplaat en politiek commentator Joost Vullings in Radio EenVandaag over het terugdringen van de maximaal snelheid om de stikstofcrisis op te lossen