Vanavond wordt de nieuwe Fotograaf des Vaderlands bekend gemaakt op het fotofestival BredaPhoto. De Amsterdamse portretfotograaf Robin de Puy werd in 2016 benoemd tot de vierde fotograaf des Vaderlands en geeft vanavond het stokje door. Wat brengt het je als je twee jaar Fotograaf des Vaderlands bent? Hoe heeft de Puy de titel ingevuld?

Twee jaar lang trad Robin De Puy op als Fotograaf des Vaderlands. Initiatiefnemers van deze prijs zijn het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam en FOAM in Amsterdam. Als ambassadeur van de professionele Nederlandse fotografie trok ze het land in. Om te praten over fotografie. “Ik probeerde op sociale media eerder al wel het gesprek aan te gaan over portretfotografie. Wat is een portret eigenlijk? Wat zie je? Dat gesprek aangaan was een beetje mijn persoonlijke doel binnen deze titel”, vertelt ze.

De Puy werkt voor allerlei media zoals Elle, de Volkskrant en Linda. In 2009 won ze de Photo Academy Award met haar serie: ‘Meisjes in de prostitutie’ en in 2013 won ze de Nationale Portretprijs. Haar foto’s, meestal in zwart-wit, zijn vaak intieme portretfoto’s. Een van haar recentste projecten gaat over Randy. Een jongetje dat ze ontmoette op een roadtrip dwars door Amerika.

Het gesprek aangaan

Hoe de titel ingevuld wordt, is aan de fotograaf zelf. “Je mag op alles ja of nee zeggen. Ik wilde met mensen het gesprek aangaan over portretfotografie.”  Zo gaf de Puy ongeveer eens per maand een lezing, bijvoorbeeld op een fotografieclub. “Dan gingen we gewoon praten over fotografie. Niet alleen over mijn werk, maar ook over wat de mensen in de zaal gemaakt hebben. Dat inspireerde mij ook. Ik vond dat denk ik het leukst”, vertelt ze.   

'De titel levert niet per se meer werk op'

De titel Fotograaf des Vaderlands heeft de Puy niet per se meer werk opgeleverd. “Je bereik wordt wel groter, misschien is mijn doelgroep verandert. Mensen kenden mijn werk eerst bijvoorbeeld vooral uit musea.”

Over haar opvolger laat de Puy alvast het volgende los: “Het is niet de meest voor de hand liggende keuze, maar daarom vind ik het juist wel leuk. We hebben het over fotografie. Er komen iedere dag honderden beelden aan ons voorbij. Op tv, op straat, in tijdschriften. We zien overal beeld. Ik dat we naar geen van dat beeld goed kijken. Hij is denk ik wel de uitgelezen persoon is ons daarop te wijzen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.