Nog maar één dag mag Ahmet Polat zich Fotograaf des Vaderlands noemen. Morgen geeft hij het stokje door. Afgelopen jaar trok hij het land door voor een fotoserie in het thema ‘Kijk! Mijn straat’.

Zijn opdracht was verhalen verzamelen van mensen en hun straat. Het alledaagse straatbeeld werd opeens een podium.

Polat voelde direct veel spanningen op straat, zowel in de steden als in dorpen. Ook op sociale media zag hij dat mensen angstig waren, bewoners bevestigden dit beeld in gesprekken. De komst van vluchtelingen illustreert dit. “Als je alleen maar aantallen hoort maar de mensen niet kent, dan kan de migrantenstroom beangstigend zijn.” Vooral mensen die niet veel in het buitenland komen, zijn sneller bang voor het onbekende, constateert Polak.

Ook zag de Fotograaf des Vaderlands hoe groot de impact is van sociale media. “Als je met je telefoon bezig bent, dan ben je niet met je buurt bezig.” Volgens de fotograaf verliezen we contact met de buren. In zijn foto’s wil Polat laten zien hoe geïsoleerd mensen kunnen leven.

In Radio EenVandaag vertelt de Polat over zijn ervaringen van het afgelopen jaar. Hoe gaat hij als fotograaf met de spanningen in de samenleving om?

Woensdag 7 september wordt de nieuwe Fotograaf des Vaderlands bekend gemaakt in Foam Fotografiemuseum in Amsterdam. 

Bekijk hier enkele voorbeelden van het werk van Polat