Fotograaf Jan Dirk van den Burg (40) is tijdens BredaPhoto uitgeroepen tot de Fotograaf Des Vaderlands 2018-2019. Hij zal optreden als ambassadeur van de Nederlandse fotografie. Van der Burg: "Ik ben dus een Fotograaf des Vaderlands die er bijna niet meer aan toekomt om zelf foto’s te maken."

Jan Dirk van den Burg maakt Nederland niet mooier of bijzonderder dan het is, maar laat met zijn foto’s de schoonheid van het alledaagse zien. Een van zijn bekendste werken is het fotoboek Olifantenpaadjes (2011), een ‘ode aan de kortste weg van A naar B’. Ook heeft hij een wekelijkse beeldcolumn #heerlijkgenieten in Volkskrant magazine.

Niet meer naar buiten

Vijftien jaar lang was hij onderweg om het menselijk gedrag te bestuderen. De laatste tijd komt Van den Burg nauwelijks meer buiten. “Vroeger ging ik altijd gewoon de deur uit om de wonderlijke gedragingen van de mens te fotograferen. Met mijn camera. Nu zitten die gedragingen in mijn laptop.” Hij struint continue het internet af op zoek naar foto’s om te categoriseren. Dit resulteerde onder andere in de lopende serie Tweetbundels, ‘ongewenste biografieën’ van mensen die hij jaren op Twitter volgde.

Een foto binnen de expositie Command-shift-4 van Jan Dirk van den Burg

Command-shift-4 is de realiteit van nu

De overdaad aan foto’s die op sociale media voorbij komen zijn voor van den Burg een verrijking. “Voor mij als beeldmaker en fotograaf is het een Gouden Eeuw om in te leven.” De vraag of het niet gek is dat hij niet meer altijd met zijn camera op pad gaat wuift hij weg. "Als ik gegrepen word door iets dan pas ik een middel toe om dit in beeld te brengen. Of dat nu met een camera is, of dat ik op Command-shift-4 druk. Eigenlijk is het dezelfde werkwijze, aangepast aan de realiteit van nu."

Tijdens BredaPhoto, het tweejaarlijkse internationale fotofestival in Breda, zal zijn eerste expositie als Fotograaf des Vaderlands te zien zijn onder de noemer Command-shift-4. Ook wel de toetsencombinatie om een schermafbeelding te maken op zijn laptop. Onder de vondsten zijn reeksen te zien als ‘wethouders van middelgrote gemeenten met stekelhaar’ en ‘radiatorhoeren’: prostituees die zichzelf adverteren naast de verwarming.

Een foto binnen de expositie Command-Shift-4 van Jan Dirk van der Burg.

Initiatiefnemers van de prijs Fotograaf des Vaderlands zijn het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam en FOAM in Amsterdam. Van 5 september tot 21 oktober is op fotofestival BredaPhoto de fotoserie en te zien van Jan Dirk van den Burg. Het thema van de achtste editie is: To infinity and Beyond.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.