De moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert van der Graaf, mag met profverlof. Dat heeft de Raad voor Strafrechtstoepassing besloten. Staatssecretaris Fred Teeven moet opnieuw een oordeel vellen over het verlof dat Van der G. heeft aangevraagd.

Het aangevraagde proefverlof van Volkert van der Graaf is onterecht afgewezen. Staatssecretaris Fred Teeven moet voor 14 oktober beslissen over het verlof van Volkert van der G. Aan Radio 1 liet hij weten dat hij maandag een beslissing neemt.

De Raad voor de Strafrechttoepassing vindt het recht op resocialisatie van de moordenaar van Pim Fortuyn belangrijker dan de maatschappelijke onrust die zijn verlof zou veroorzaken.

Die maatschappelijke onrust is echter door het ministerie altijd zeer zwaar opgenomen. Van der G. heeft een aantal keren verlof aangevraagd. Telkens werd dat door de directeur van de inrichting afgewezen. Een beklagcommissie stelde Van der G. in het gelijk, waarop het ministerie in beroep ging. Nu heeft de Raad dus zijn uitspraak gedaan.

In de uitzending reageren Ronald Sørensen, die met Pim Fortuyn Leefbaar Rotterdam oprichtte, en misdaadjournalist Peter R. de Vries en oud-strafpleiter Bram Moszkowicz.

'Volkert van der Graaf mag met proefverlof'

Pim Fortuyn: de moord

Volkert spreekt

Melchers Fonds steunde Volkert van der G.