Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, hoeft zich niet langer bij de reclassering te melden. Dat heeft de rechtbank dinsdag besloten. Van der G. had nog een meldplicht waardoor hij zich eens in de zes weken moet melden. Om dit te veranderen, had hij een kort geding tegen de staat aangespannen, onder meer omdat hij wil emigreren.

De liquidatie van de LPF-lijsttrekker vlak voor de verkiezingen van 15 mei 2002 op het Media Park in Hilversum bracht een grote schok in Nederland teweeg. Van der G. werd al snel aangehouden. 

‘Fortuyn groeiend gevaar voor moslims en asielzoekers’

De moord op Fortuyn kwam in maart en april 2003 in Amsterdam voor de rechter. Van der G. werd veroordeeld tot achttien jaar celstraf. Hij verklaarde zijn daad uit een politiek angstmotief: Fortuyn zou een groeiend gevaar voor de Nederlandse samenleving zijn, met name voor zwakke groepen als moslims en asielzoekers. De linkse activist verklaarde geen andere mogelijkheid te hebben gezien dan de politicus te vermoorden.

In Nederland is het zo geregeld dat een gedetineerde die veroordeeld is tot een lange gevangenisstraf - langer dan een jaar - na twee derde van het uitzitten van die straf voorwaardelijk vrij kan komen. Dat was ook het geval bij Van der G.: in 2014 kwam hij op vrije voeten, omdat hij er toen twee derde van zijn gevangenisstraf had opzitten. Wel moest hij zich aan verschillende voorwaarden houden, zoals de meldplicht bij de reclassering, een contactverbod met de nabestaanden en een verbod om met media te praten. 

Bijzondere voorwaarden zijn volgens justitie niet bedoeld als straf, maar om de kans op herhaling te verminderen. Als het recidiverisico laag wordt ingeschat, kunnen ze achterwege blijven. Bijzondere voorwaarden kunnen ook tussentijds worden opgeheven als zij overbodig zijn geworden, zoals nu dus bij Van der G. is gebeurd.

Familie juicht emigratie toe 

Nabestaanden van Pim Fortuyn hopen dat Volkert van der G. Nederland gauw achter zich laat. “De familie heeft kennisgenomen van de uitspraak en juicht spoedige en daadwerkelijke emigratie van Van der G. toe", laat advocaat Richard van der Weide namens de familie weten aan persbureau ANP. 

“Onderzocht wordt nog hoe juridisch kan worden bewerkstelligd dat hij daadwerkelijk het land verlaat en niet meer terugkeert. De familie wil bij voorkeur nooit meer met de persoon Van der G. geconfronteerd worden." Het Openbaar Ministerie kijkt nog of het in hoger beroep gaat.