Het Openbaar Ministerie wil Volkert van der Graaf opnieuw achter de tralies hebben. Hij zou een van de voorwaarden die verbonden is aan zijn vrijheid geschonden hebben. 

Om welke voorwaarde het gaat, wil het OM niet zeggen. Morgen, tijdens een rechtszaak in Amsterdam, zal worden toegelicht waarom Van der Graaf weer opnieuw de cel in zou moeten. Het OM zal een jaar cel eisen.

Voorwaarden aan vrijlating

Sinds 2008 komen veroordeelden in ons land vrij op basis van de voorwaardelijke invrijheidstelling. Dit houdt in dat een gedetineerde na tweederde van zijn straf de cel uit mag op voorwaarde dat hij geen nieuw strafbaar feit pleegt.

Ook kunnen er bijzondere voorwaarden worden gesteld aan vrijheid. Denk hierbij aan een locatieverbod of een contactverbond met nabestaanden of slachtoffers of een meldplicht bij en toezicht van reclassering. 

Als de voorwaarden worden overtreden, dan kan het OM vragen om een herroeping van de invrijheidstelling. Vorig jaar gebeurde het 174 keer dat een veroordeelde zijn bijzondere voorwaarde overtrad. Ruim 170 anderen pleegden opnieuw een misdrijf. De rechter besluit vervolgens of en zo ja hoelang, iemand weer de cel in moet. 

In het verleden moest de veroordeelde zwemleraar Benno L. opnieuw naar de gevangenis voor het overtreden van zijn locatieverbod. Ook Willem Holleeder kreeg opnieuw celstraf opgelegd. Hij beging een nieuw strafbaar feit door Peter R. de Vries te bedreigen.

Reclasseringstoezicht

Sinds Van der Graaf's vrijlating, in mei 2014, is hij al meerdere malen voor de rechtbank verschenen. Hij procedeerde verschillende keren succesvol tegen de Nederlandse Staat. Hij vindt de bijzondere voorwaarden die zijn gesteld aan zijn vrijheid te zwaar en heeft onder andere zijn enkelband en de bezoekjes aan de psychiater al weg weten te procederen.

De Staat en Volkert van der Graaf liggen ook over het reclasseringstoezicht al enige tijd overhoop. Mogelijk dat ook deze zaak over het stroef verlopende contact met reclassering gaat: er zijn regels waaraan Van der Graaf zich moet houden zoals vragen die hij verplicht is te beantwoorden.

De advocaat van Volkert van der Graaf, Willem Jebbink, wil nog niet op de aantijgingen van het OM reageren. Tegenover de NOS noemt hij het 'een draconische maatregel, het is werkelijk bizar wat hier gebeurt.' 

Vanavond in EenVandaag meer over de voorwaardelijke invrijheidstelling. We spreken met misdaadjournalist Vincent Verweij die Volkert van der Graaf nauw volgde voor het geruchtmakende programma Brandpunt Reporter.

Ook een gesprek met hoogleraar Peter van der Laan over waarom en wanneer de Staat gedetineerden terug de cel in wil hebben. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.