Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, zou doelbewust de voorwaarden van zijn proeftijd hebben geschonden. Hierdoor moet hij mogelijk opnieuw naar de gevangenis. Journalisten van het KRO-NCRV-programma Brandpunt Reporter kwamen daar achter door middel van opnames met een verborgen camera.

Van der G. kwam in mei 2014 na tweederde van zijn gevangenisstraf onder strenge voorwaarden, voorwaardelijk vrij. Zo heeft Van der G. een gebiedsverbod voor steden als Rotterdam en Hilversum en kreeg hij een mediaverbod opgelegd. Ook moet hij zich verplicht laten behandelen en stond hij een tijdje onder elektronisch toezicht door middel van een enkelband.

Volgens de makers van Brandpunt Reporter zou Van der G. het mediaverbod hebben geschonden. De eerste foto die van hem verscheen in De Telegraaf na zijn vrijlating zou het resultaat zijn geweest van een 'opzetje' van de veroordeelde en zijn advocaat Stijn Franken. Van der G. liet in de uitzending weten dat hij zelfs foto's kon uitkiezen die op de voorpagina zouden verschijnen. 

Zowel de Reclassering als het Openbaar Ministerie beraden zich nog op een reactie. 

Voorwaardelijke Invrijheidsstelling

Sinds 2008 kent Nederland de wet Voorwaardelijke Invrijheidsstelling (VI). Dit houdt in dat veroordeelden na tweederde van hun gevangenisstraf in principe in aanmerking komen voor vrijlating. Wel is die vrijlating aan bepaalde voorwaarden gebonden. Voor alle veroordeelden geldt dat zij geen strafbare feiten mogen plegen in hun proeftijd. Andere voorwaarden, bijzondere voorwaarden, kunnen variëren per persoon.

Rond de vrijlating van Volkert van der G. kwam de wet VI onder een vergrootglas te liggen. De toenmalige Staatssecretaris Fred Teeven heeft actief geprobeerd het proefverlof en de voorwaardelijke invrijheidsstelling te voorkomen. Een Kamermeerderheid vond dat het automatisme waarmee veroordeelden na tweederde vrijkwamen op de schop moest.  

Moord op Pim Fortuyn

In mei 2002 vermoordde Volkert van der G. politicus Pim Fortuyn op het Media Park in Hilversum. Diezelfde dag werd hij gearresteerd en in 2003 werd hij veroordeeld tot achttien jaar cel. 

EenVandaag spreekt met CDA-Kamerlid Peter Oskam. Hij is woordvoerder voor Veiligheid en Justitie. Daarnaast spreken we met Bart Nooitgedagt, een advocaat met veel ervaring op het gebied van complexe en omvangrijke strafzaken.