Activisten van het Radicaal Anarchistisch Feministisch Front hebben de woning van Thierry Baudet te grazen genomen. Ze bekladden het huis met verf en duwden poep door de brievenbus van de Forum voor Democratie-fractievoorzitter. “Dat moeten we een aanslag noemen,” vindt advocaat Oscar Hammerstein.

“Een hele gevaarlijke actie,” zegt Hammerstein. “Dit is een heel duidelijk signaal dat er mensen zijn die niet bang zijn om hem eventueel uit het veld te ruimen.” Hammerstein spreekt uit ervaring, als goede bekende en toenmalig advocaat van Pim Fortuyn. Op maart 2002 kreeg Fortuyn drie taarten gevuld met kippenmest naar zijn hoofd van drie linkse activisten. Het gebeurde tijdens de presentatie van zijn boek De Puinhopen van Paars.

Fortuyn en Hammerstein deden meteen aangifte van het incident. “Niet omdat we dachten dat ze opgepakt en vervolgd zouden worden, maar om erger te voorkomen,” legt Hammerstein uit. Was Hammerstein minister van Binnenlandse Zaken geweest, vervolgt hij, zou hij ‘geen moment aarzelen’ om Baudet per direct te beveiligen. Hammerstein vreest dat de stap naar een aanslag op Baudet zelf zo gemaakt is.

Demonisering

Fortuyn deed na het incident een emotionele oproep aan toenmalig president Wim Kok. “U bent minister-president van alle Nederlanders. Dus ook mijn minister-president. Wij willen een verkiezingsstrijd voeren zónder demonisering. Een uitvloeisel van deze demonisering hebben we zojuist kunnen meemaken.” 

Fortuyn doelde met demonisering op de stelselmatige zwartmakerij van hem als persoon door media en politici. Enkele voorbeelden: PvdA-Kamerlid Marcel van Dam noemde Fortuyn een ‘onwaardig mens’, oud-hoofdredacteur van NRC J.L. Heldring vergeleek zijn opkomst met die van NSB’er Anton Mussert, en sommige boekhandelaren wilden De Puinhopen van Paars niet verkopen. 

‘Vervolg ze tot de hel’

Oscar Hammerstein was destijds de advocaat van Fortuyn en een goede bekende van hem. Hij vervolgde niet alleen de drie taartgooiers; samen met advocaat Gerard Spong klaagde hij ook de politici en journalisten aan die volgens hen aanzetten tot haat jegens Fortuyn. Daarover schreven zij samen vervolgens het boek ‘Vervolg ze tot de hel’, vernoemd naar een uitspraak van Pim Fortuyn.

Hammerstein blikt vandaag terug op het taartincident en vergelijkt de huidige opstelling van media en politici ten opzichte van Baudet met de demonisering van Fortuyn vijftien jaar geleden.

Bekijk hier de Nieuwstrend van EenVandaag over het besmeuren van het huis van Thierry Baudet.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.