Een beladen voetbalweekend, want voor het eerst in decennia wordt er gespeeld zonder politie. De eredivisiewedstrijden zijn onderdeel geworden van de steeds hardere politie-acties voor een betere CAO.

Maar liefst vijf wedstrijden gaan dit weekend niet door vanwege de acties. De overige vier wedstrijden gaan wel door, maar dan zonder extra politie-inzet. En fans van clubs waarvan de wedstrijden niet doorgaan, hebben aangekondigd ook actie te gaan voeren: er staan onder andere bijeenkomsten gepland in Den Haag en Zwolle.

Al maanden voeren de politiebonden actie en daarmee is het de langste strijd tussen bonden en de minister over geld voor betere arbeidsomstandigheden. Maar hebben die acties zin of verspeelt de politie de credits? En hoe past dit in de actietraditie van de bonden?

In EenVandaag een gesprek met misdaadjournalist John van den Heuvel en met vakbondshistoricus Sjaak van der Velden.

Verslaggever Sjoerd Fennema is Kerkrade spreekt met Geert Priem, voorzitter van politievakbond ANPV. In de Limburgse stad gaat vanavond de wedstrijd Roda JC –Heracles gewoon door, ondanks de politie-acties.

En hoeveel begrip is er voor de politie-acties? In EenVandaag de resultaten van een onderzoek onder leden van het EenVandaag Opiniepanel.