Het nieuws kwam als eerste binnen via Twitter, enkele seconden (jawel) later kwam het eerste telefoontje binnen op de redactie: Vliegtuigcrash op Schiphol. Op zo'n moment ontploft de redactie. Binnen een minuut kwamen de eerste tweets binnenlopen van ooggetuigen. Er worden direct drie verslaggevers richting Schiphol gestuurd. En Twitter is het komende uur onze belangrijkste nieuwsbron.

Het eerste bericht kwam om 10.41 binnen via @Lesswood en @quidome, 'er is iets aan de hand op schiphol, kennelijk een vliegtuig crash'. Vanaf dat moment ging het los. Eerst nog enkele berichten per minuut, maar na vijf minuten al enkele tientallen. En na tien minuten kwamen de eerste foto binnen, genomen vanaf de snelweg. De foto is niet heel duidelijk, maar wel is een breuk in het vliegtuig te zien. Ernstig dus.

We besluiten direct om ook via onze EénVandaag Twitteraccount op zoek te gaan naar ooggetuigen, vooralsnog zonder resultaat. Mogelijk sneeuwt onze oproep onder door de vele tientallen berichten die nu binnenstromen. De berichtgeving, en dus ook de geruchtenstroom, gaat op dit moment, tien minuten na de crash, volledig via Twitter. Moeilijk om feiten en geruchten te scheiden. Wel wordt duidelijk dat het vliegtuig in drie stukken is gebroken. De foto's die nu volgen bevestigen dit.

Langzaam maar zeker mengt de berichtgeving van de 'oude' media zich met tweets van mensen die het bericht hadden overgenomen van ooggetuigen. Slechts sporadisch komen er berichten vanaf Schiphol. @quidome laat me weten in de buurt te werken, maar heeft niks direct gezien. Jammer.

Na een goed half uurtje zijn onze verslaggevers ter plaatse. De eerste Twittergolf lijkt voorbij.

Update: En de eerste ooggetuige is gevonden. @ansgarjohn zag het vliegtuig neerkomen en verleende eerste hulp, al voor de hulpdiensten ter plaatse waren. Vanavond in EénVandaag zijn verhaal.

Update 2: Twitter als massamedium. De eerste foto van de crash is inmiddels meer dan 60.000 keer bekeken.

Update 3: Alle eer naar Lara Rense van BNR. Zij bracht de eerste tweet over de crash, overigens nadat BNR er op de radio over had bericht.

Of toch niet? Uit de comments: "Tijd voor een update 4, mijn Tweet is 30 volle seconden eerder dan BNR. Just sayin'."