De mislukte staatsgreep in Zuid-Soedan heeft inmiddels tot 400 a 500 doden geleid. Meer dan 800 mensen zijn de afgelopen dagen gewond geraakt, zo hebben lokale bronnen laten weten aan de Verenigde Naties. Het ministerie van Defensie vindt het zo onveilig voor de 154 geregistreerde Nederlanders in Zuid-Soedan, dat er een vliegtuig wordt gestuurd om ze op te halen. 

In EenVandaag spreken we onder andere met Abdelmoniem Ebrahim uit Nieuwegein, die sinds 1999 in Nederland woont en werk. Hij komt oorspronkelijk uit het getroffen gebied en heeft daar veel familie wonen. Hoe is het met hun? Met hem proberen we contact te leggen met zijn vader en andere familie in Zuid-Soedan.

Daarnaast hebben we contact met een Nederlandse ontwikkelingswerker op het vliegveld van Zuid-Soedan, over de situatie daar en de evacuatie van de Nederlanders.

En we spreken met Ingrid van Delft, werkzaam voor VSO, een internationale ontwikkelingsorganisatie. Ingrid is sinds eind oktober terug in Nederland en vertelt over haar tijd in Zuid-Soedan.