Het is vandaag precies een jaar geleden dat de BBC verslag deed van de ontdekking van een nieuwe pinguin-soort. Voor de gelegenheid werd ex-Python Terry Jones naar Antarctica gestuurd om de pinguin te volgen tijdens zijn trek naar het Amazonegebied. Want het ging hier om de eerste vliegende pinguin.

Ik weet niet hoeveel mensen er zijn ingetuind, maar als verhaal op zich is het al briljant.

Eigenlijk zijn er vier soorten grappen: flauwe grappen waar niemand meer intuint, goede grappen waar niemand intuint, goede grappen waar bijna iedereen intuint en goede grappen waar mensen worden aangezet tot een bepaalde actie.

De eerste categorie, flauwe grappen waar bijna niemand intuint bestaat eigenlijk uit mislukte pogingen tot goede grappen. Meestal weten ze een plichtmatige glimlach op het gezicht te tonen. ‘Je veter is los’, dat niveau.

Of pijnlijker, zoals de ‘grappen’ van Uday en Qusay, de zoons van Saddam Hoessein, die jaar in jaar uit op 1 april het einde van de VN-sancties tegen Irak aankondigden. Hoewel, in al z’n pijnlijkheid wordt dit bijna weer grappig. Meer van dit soort ongein vind u in deze top 10 van slechtste 1 april-grappen ooit.

De tweede categorie, goede grappen waar niemand intuint zijn van het niveau ‘leuk bedacht en goed uitgevoerd. Bovenstaande pinguingrap valt daar wat mij betreft onder. Hier de 'reportage'.

Een klassieke 1 aprilgrap waar indertijd bijna iedereen intuinde was het nieuws dat de Toren van Pisa zou zijn omgevallen. Het Journaal melde dit op 1 april 1960 en werd overspoeld door geschokte berichten van geschrokken kijkers.

De laatste categorie is wat mij betreft de leukste. Zo vertelde collega Lammert de Bruin me over een grap, ook van het Journaal, dat op 1 april 1969 een grote landelijke actie zou worden gehouden om mensen die geen kijk- en luistergeld hadden betaald op te sporen met een speciale scanner. En daar zou niets tegen te doen zijn, zo zei een controleur die voor het item werd geinterviewd, want hij kon zich niet voorstellen dat mensen hun televisietoestel in aluminiumfolie zouden wikkelen, waardoor de scanner het televisietoestel niet kon registreren. De volgende dag was in heel Nederland geen aluminiumfolie meer te krijgen.

Hoewel, mensen aanzetten tot actie pakt niet altijd even leuk uit. Zo melde de Israelische radio in 1986 dat Nabih Berri, leider van de Libanese Amal-militie zou zijn geliquideerd. Een inlichtingenofficier had het bericht de wereld in geholpen bij wijze van 1 aprilgrap. Erg komisch, vooral de geweldsexplosie die hierop volgde. De officier is uiteindelijk berecht door de Israelische krijgsraad.

En natuurlijk is internet ook een belangrijk middel om grappen te maken. Vandaag nog melde de Guardian dat de krant na 188 jaar als gedrukt medium, vanaf nu alleen maar via Twitter te volgen is. Een tikkie doorzichtig, maar wel leuk bedacht.

Maar als je even rondgoogled op het net kom je toch vooral sites tegen met tips voor ongeingrappen. Categorie 1 zeg maar. Zoals stroop aan de deurknoppen smeren. Of celofaan over het herentoilet spannen. Dikke pret dus. Als je dat leest dan kun je eigenlijk alleen maar instemmen met het idee van Grand Mufti Sheikh Abdul Aziz bin Abdullah Al al-Sheikh om 1 april-grappen dan maar volledig te verbieden. Een goeie practical joke kun je het hele jaar maken.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.