De anti-Islambeweging in Duitsland Pegida groeit elke week. Zelf zeggen ze ook internationaal voet aan de grond te krijgen. 

1. Wie zitten er achter de Anti-Islam demonstraties in Duitsland?

De demonstraties begonnen op 26 oktober. Een groep die zichzelf HoGeSa noemt(Hooligans gegen Salafisten) demonstreerde tegen de Islam in Keulen. Vanuit het niets kwamen 5.000 voetbalfans naar de stad. De demonstraties hadden niet elke week 5000 deelnemers, maar er waren er altijd zeker een paar duizend. 

HoGeSa is geïnspireerd door de English Defence League. De EDF is een Engelse groep met hooligans uit Luton die demonstreren voor een 'eigen Engeland'. Ze zeggen wel 'not racist, not violent' te zijn en hebben een ijzeren discipline.

In navolging van HoGeSa is Pegida erg groot geworden. Pegida staat voor Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes. Ofwel Vaderlandslievende Europeanen tegen de Islamisering van het avondland. 

Pegida is in Dresden opgericht door de Duitser Lutz Bachmann. De demonstraties begonnen tien weken geleden met ongeveer 350 aanhangers, dat groeide snel door. Nu staan er elke maandag al ongeveer 10.000 mensen te demonstreren. 

2. Is het een extreem-rechtse organisatie/groep?

Nee. Het zijn vooral mensen uit de middenklasse die niet per se extreem rechts stemmen. Volgens de organisatie lopen er wel extreemrechtse elementen mee, maar niet andersom. De organisatie wil geen stempel van een extreemrechtse organisatie.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maiziere bevestigde dit. Hij zei dat de demonstranten vooral 'normale mensen zijn, die hun zorgen uiten over de maatschappelijke uitdagingen van de hedendaagse maatschappij'.  

Pegida is geen anti-Europese beweging. Ze zijn erg blij met pan-Europese anti-Islambewegingen. In hun oproep op Facebook staat ook: 'Lieve vrienden, lieve patriotten, lieve landgenoten, lieve Europeanen!' Tijdens toespraken worden ook regelmatig leuzen als 'Scheiss nazi's' geschreeuwd. Het is echt gericht op anti-Islamisering.

3. Wie is Ed de Nederlander?

Edwin 'Die Holländer' is erg populair. Hij is geen onderdeel van de Pegida-demonstratie, maar hij wordt elke week gevraagd om te spreken. Ed is een gematigde spreker, misschien legt dat juist precies het gevoel van Pegida bloot. 'Ik vind dat wij vluchtelingen uit oorlogsgebieden altijd moeten opvangen, alleen geen welzijnsvluchtelingen. Ik mag normale moslims net zo als katholieken en protestanten, maar ik wil geen salafisten.' 

Ed zegt dat hij uit Utrecht komt en nu in Duitsland woont. Pegida-oprichter Lutz Bachmann nodigt hem graag uit, omdat hij erg populair is onder de demonstranten. Ed is niet extreem-rechts en niet anti-Islam, zijn gematigde toon maakt hem populair, dat blijkt uit het applaus dat hij ontvangt tijdens zijn toespraken.

4. Is er veel steun voor dit denkbeeld?

De beweging roept erg veel emoties op. Pegida heeft veel voorstanders, maar ook veel tegenstanders in Duitsland. Merkel heeft zich al tegen Pegida uitgesproken, 'Iedereen mag demonstreren, maar er is hier geen plaats voor ophitsing en laster'. Tijdens de Pegidademonstraties zijn er altijd tegendemonstraties. Volgens de Pegida-demonstranten loopt het altijd uit de hand door de tegendemonstranten.

Pegida heeft wel ongeveer 78.000 volgers op Facebook en het aantal deelnemers neemt nog iedere week toe. Er stonden afgelopen week 10.000 mensen in Dresden en daarnaast werd er nog in Munchen, Dusseldorf, Kassel, Leipzig en de oude hoofdstad Bonn gedemonstreerd. In Bonn wilden 300 mensen een Pegida-demonstratie houden, maar zij werden tegengehouden door 1600 anti-demonstranten. 

Uit een enquete van Zeit blijkt dat een op de twee mensen zich kan vinden in de ideeën van Pegida. Een representatieve steekproef van het onderzoeksprogramma YouGov in opdracht van Zeit heeft aangetoond dat 49% van de Duitsers 'sympathiseert met Pegida'. Een ruime meerderheid maakt zich zorgen over de radicale Islam. Maar 23% zegt 'Nee' tegen Pegida.

5. Krijgt het navolging in de rest van Europa?

De anti-Islamitische beweging is al jaren bezig en komt niet per se vanuit Pegida. In Nederland is er nog weinig navolging, maar in Oostenrijk, Frankrijk en Italië al wel. De Oostenrijke Pegida Facebookpagina heeft 5300 leden, een stuk minder dan in Duitsland. 

De anti-Islamisering gevoelens leven in heel Europa, maar niet per se onder de vlag van Pegida. Volgens Pegida zelf krijgen ze veel navolging in Europa, maar qua demonstraties valt dat mee. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.