Het protest van Pegida in Dresden tegen de -volgens de demonstranten- massa-immigratie in Duitsland trok gisteravond 17.500 betogers. De bijeenkomst is daarmee de grootste tot nu toe in Duitsland. Week na week groeit de aanhang van de 'Patriottistische Europeanen tegen de Islamisering van het Avondland'.

De enorme groei zorgt voor een heftige discussie in Duitsland. Want waar actiegroepen wijzen op de aanwezigheid van extreem-rechts bij de demonstratie, blijkt een groot deel van de aanhang van Pegida in Dresden juist gematigd te zijn: bezorgde burgers in een gebied met veel werkloosheid die te maken krijgen met grootschalige opvang van buitenlanders.

Gematigd en extreem komt toch samen

Toch zeggen ook prominenten van Pegida, zoals de Nederlandse Ed, dat extreem-rechts wel meeloopt. Dat is volgens hem ook niet te voorkomen. Het verschil is, volgens hem, dat zij met Pegida meelopen. En Pegida niet met hen. 

Waarom komt gematigd en extreem dan alsnog samen? Betrokkenen bij de demonstratie zeggen dat het te vooral maken heeft met de moeilijke economische situatie in het oosten en het ontbreken van een politieke partij op de rechtervleugel in Duitsland waarin de demonstranten zichzelf in terug kunnen zien. Pegida is ook onvrede met de Duitse politiek.

EenVandaag was bij de demonstratie van Pegida in Dresden en schetst samen met Pegida-aanhanger Ed en een vooraanstaande Duitse politocoloog een profiel van de onrust in Dresden. 

Meer weten over de beweging Pegida? Hier vijf vragen en antwoorden.

Gisteren was EenVandaag ook al bij de demonstratie. Kijk het verslag hier terug:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.