Rond de fabriek van Tata Steel zijn vier keer zoveel kankerverwekkende stoffen gevonden als vorig jaar, blijkt uit onderzoek van het RIVM. Gedeputeerde Jeroen Olthof kan geen beterschap garanderen. "Maar we gaan het maximale eruithalen."

Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat het aantal kankerverwekkende stoffen flink is toegenomen. Ten opzichte van vorig jaar is het aantal vier keer zo groot. De dorpsraad wil nu geen nieuwe onderzoeken meer, maar actie. Ook op het provinciehuis zorgt het onderzoek voor flinke onrust.

Geen onderzoek, maar actie

"Ik begrijp de zorgen van de bewoners van Wijk aan Zee. En dat ze zeggen: niet meer onderzoek, maar concrete daden. Er zijn veel onderzoeken geweest. In de maand september komen we daarom met een concreet plan", zegt Olthof.

Dat plan richt zich vooral op de vergunningen van Tata Steel. Die moeten volgens Olthof scherper. "Een aantal vergunningen is te ruim, want ze zitten nu nog steeds binnen de vergunde ruimte. We moeten kijken wat we kunnen aanscherpen, zodat Tata kan worden aangesproken op de resultaten."

'De provincie neemt het serieus'

Daarnaast wil Olthof met het staalbedrijf in gesprek. "We moeten ookTata Steel kijken naar een duurzame toekomst." De recent gebouwde hal tegen de grafietregens kwam er niet op basis van vergunningen, maar juist door overleg. Het kan dus wel werken, wil de verantwoordelijk gedeputeerde maar zeggen.

Olthof hoop hiermee de gemoederen in Wijk aan Zee en omgeving een beetje tot bedaren te kunnen brengen. "Ik denk dat we hiermee laten zien dat de provincie de gezondheid van de bewoners serieus neemt."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.