Het motto van het nieuwe regeerakkoord houdt veel mensen bezig. Want het spreekt natuurlijk tot de verbeelding dat ‘vertrouwen in de toekomst’. Heel veel mensen op social media hebben echter absoluut geen vertrouwen in de toekomst en al helemaal niet in het nieuwe kabinet.

Volgens een aantal analisten hebben de nieuwe regeringspartijen er zelf ook niet zo’n groot vertrouwen in. Wouke van Scherrenburg twittert bijvoorbeeld: “Segers, Pechtold en Buma in de Kamer. De vrees voor instabiliteit lijkt groot te zijn.”

Maar waar komt het motto ‘vertrouwen in de toekomst’ dan vandaan? Volkskrant journalist Bert Wagendorp heeft het gelukkig tot op de bodem uitgezocht voor ons. Hij schrijft in een vandaag veel gedeelde column:

“Vertrouwen in de toekomst is een streekroman uit 2009 van Julia Burgers-Drost, auteur van ongeveer honderd familieromans - ze schreef er gedurende dertig jaar elke winter drie. Burgers-Drost was erg geliefd in christelijke kring. Gert-Jan Segers ziet dat boek bij zijn moeder in de kast staan en denkt: even noteren, kan ik misschien iets mee. Vertrouwen in de toekomst gaat over een weduwe met drie kinderen, en 'het valt niet mee voor Sarie Brinkman om de touwtjes aan elkaar te knopen'. Maar ze houdt vertrouwen in de toekomst. Terecht, er is hulp op komst. Dat is toch een mooi beeld en nog mooiere geruststelling wellicht. Overigens had volgens Wagendorp uit het oeuvre van burgers-Drost ook prima een ander motto gekozen kunnen worden. Zo schreef ze ook: De toekomst begint morgen, Een gouden greep, Overwonnen twijfels, Niet alleen, maar samen, Het licht breekt door, De weg terug en De schaduwen voorbij."