Overal worden Gülen-aanhangers bedreigd omdat ze achter de coup in Turkije van vorig jaar 15 juli zouden zitten. De Duitse Inlichtingendienst BND stelt dat dit zeer onwaarschijnlijk is, maar Alp Aslandogan, vertrouweling en rechterhand van Gülen in de Verenigde Staten, wil dat er internationaal meer onderzoek komt naar de coup zodat de bedreigingen jegens Gülen-aanhangers ophouden. In EenVandaag een uitgebreid interview met Aslandogan.

Aslandogan reageert opgetogen op het onderzoek. Daaruit blijkt dat Erdogan zelf achter de coup kan zitten. Volgens directeur Bruno Kahl van de Bundes Nachrichtendienst wilde Erdogan de schuld van de staatsgreep in de schoenen schuiven van de Gülen-beweging om daarmee de handen vrij te hebben om alle critici van zijn bewind aan te pakken.

Ondanks deze conclusie worden Gülen-aanhangers onverminderd bedreigd, zowel in Nederland als in het buitenland. Daarom wil Aslandogan dat er meer onderzoek komt naar de schuldigen, zodat duidelijk wordt dat de Gülen-aanhangers er écht niets mee te maken hebben. 

Overal worden Gûlen aanhangers bedreigd omdat president Erdogan al snel na de coup naar de islamitische geleerde Fethullah Gülen wees. Aslandogan wil dat er meer onderzoek komt naar de schuldigen zodat duidelijk wordt dat de Gülen-aanhangers er niets mee te maken hebben en dat de bedreigingen dan ophouden.

Verder spreekt de rechterhand van de in de VS wonende Gülen over de bedreigingen hier en de toekomst van de Hizmet-beweging van Fethullah Gülen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.