De Turkse speelfilm Kurtlar Vadisi-Vatan (De Wolvenvallei-Vaderland) laat geen spatje twijfel bestaan wie de aanstichter is van de mislukte coup in Turkije: geestelijk leider Gülen. Een acteur, die als twee druppels water lijkt op de echte Gülen, geeft persoonlijk opdracht tot de staatsgreep. De film zorgt voor onrust bij Gülenisten in Nederland.

Het filmisch werk past perfect in het plaatje van president Erdogan, ook al is er tot nu toe geen geen enkel hard bewijs dat Gülen inderdaad achter de coup zit. Gisteren ging de film in premiere en vandaag verschijnt de hele cast van de film in Amsterdam om Turkse fans te woord te staan.

Rotterdamse CDA-fractie 'not amused'

De Rotterdamse CDA-fractievoorzitter Sven de Langen is op z’n zachts uitgedrukt not amused. Volgens hem is het olie op het vuur gooien. "De spanningen in de Turkse gemeenschap worden er eenvoudig door aangewakkerd. En die spanningen zijn sinds de coup niet geminderd. Nog steeds worden Turken die verdacht worden van banden met de Gülen-beweging beschimpt, vernederd en bedreigd door Turkse Nederlanders die pal achter het beleid van president Erdogan staan."  Ook journalist Erdal Balci is bevreesd voor oplopende spanningen.   

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.