Het zou pijn verlichten, de kwaliteit van leven voor doodzieke patiënten enorm verbeteren en wordt door vele patiënten als hun laatste redmiddel gezien: wietolie. Maar de zorgverzekeraar wil het niet meer vergoeden. Ondertussen wordt de vraag naar de olie steeds groter. Gemeenten, huisartsen en politici roepen nu op tot soepelere regels: “We moeten in Nederland niet zo krampachtig doen. Dit moet zich niet in zo’n schimmig gebied afspelen.”

Rinus Beintema kan het niet langer aanzien. Hij ziet dat steeds meer mensen behoefte hebben aan wietolie in zijn omgeving, maar het simpelweg niet meer kunnen betalen, omdat zorgverzekeraars besloten hebben de olie niet langer te vergoeden. Ondertussen neemt de vraag alleen maar toe. “Het ging hier bij vooral om mensen met chronische aandoeningen of bijvoorbeeld om uitbehandelde kankerpatiënten die heel veel baat bij de heilzame werking van wietolie. Dus niet om mensen die het voor de lol gebruiken, maar voor wie het echt bittere noodzaak is.”

Vraag naar wietolie stijgt explosief

Reden voor Beintema om de Cannabis Social Club op te richten. Een plek waar mensen terecht kunnen voor wietolie en informatie over het product.  Inmiddels is er in negen steden zo’n club opgericht en krijgen 8000 gebruikers hun olie via deze route. Beintema benadrukt dat hij geen commercieel belang heeft bij deze stichtingen. ”Wij hebben geen winstoogmerk, maar zijn puur opgericht om deze mensen in hun behoefte te voorzien. Als mensen een krappe beurs hebben kunnen ze tegen een gereduceerd tarief de olie krijgen.”

Eén van de vaste bezoekers van deze Cannabis Social Club is Gerlof de Leeuw. Hij gebruikt al jaren wietolie naar volle tevredenheid. Door een ongeluk werd hij jarenlang gekweld door vreselijke pijn. Niets hielp, tot hij de olie ontdekte. "Na mijn ongeluk heb ik 2,5 jaar moeten revalideren, maar de vreselijke pijn bleef. Ik heb alles uitgeprobeerd, ook morfine, niks hielp. De revalidatiearts wees me op het bestaan van de wietolie. Dat werkte meteen. Ik kan weer wandelen met de hond en weer werken in de tuin. Wietolie was echt mijn redding."

Wietolie helpt mensen echt

Ook huisarts Esther Doeglas is enthousiast over de heilzame werking van wietolie en merkt dat het echt werkt voor haar patiënten. “Het vermindert de pijn en krikt het immuunsysteen op. Maar het helpt bijvoorbeeld ook bij benauwdheid.” Maar als Doeglas de wietolie wil voorschrijven komt ze in een lasting traject terecht. “Het is nu erg lastig voor mij als huisarts. Officieël mag ik het niet voorschrijven. Kon ik het maar in mijn eigen apotheek verkopen. Dan weet ik precies wat er in zit en is het onder controle. Ik verwijs nu door naar de Canabis Social Club.”

Burgemeesters: 'Versoepel beleid rondom wietolie'

Steeds meer gemeenten dringen inmiddels aan op versoepeling van het beleid en willen dat wietolie makkelijker beschikbaar wordt voor patiënten die dat nodig hebben. Zo mag je in Tilburg bijvoorbeeld 5 planten telen en daar olie van maken. Voorwaarde is wel dat je een dokterverklaring hebt waaruit blijkt dat je de wietolie echt nodig hebt. 

Ook de gemeente Leeuwarden onderzoekt nu of de regels voor medicinale wiet  versoepeld moeten worden. Burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden is enthousiast over de Cannabis Social Clubs. "Ik vind dat wietolie gelegaliseerd moet worden. Het is een softdrug, waar veel mensen baat bij hebben. Het past prima binnen de experimenten die het nieuwe kabinet wil toestaan."

D66 en 50-plus willen onderzoek werking wietolie

Uit de landelijke politiek klinkt inmiddels ook de roep om het beleid ten aanzien van medicinale wiet opnieuw tegen het licht te houden. Zo wil D66 dat de minister met de VNG moet kijken welke behoefte er is als het gaat om versoepeling van regels rondom wietolie en medicinale cannabis. Ook moet er volgens de regeringspartij snel uitgebreid wetenschappelijk onderzoek komen naar de werking van wietolie. 

Volgens kamerlid Henk Krol (50-plus) is het tijd dat het kabinet haar beleid bijstelt over het gebruik van medicinale cannabis. Hij heeft van heel dichtbij gezien hoe heilzaam wietolie kan zijn. Krol: “Mijn eigen moeder kreeg op hoge leeftijd pijnklachten en had veel baat bij wietolie. We moeten in Nederland niet zo krampachtig doen.We liepen ooit voorop, maar inmiddels worden we door andere landen ingehaald.”

In november van vorig jaar besloot het Zorginstituut nog dat de effectiviteit van wietolie onvoldoende bewezen was. Dit advies is leidend voor zorgverzekeraars of ze een middel in het basispakket opnemen of niet.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.