Terwijl wij nietsvermoedend liggen te slapen, gaan onze huiskatten buiten op avontuur. Jaarlijks vangen ze miljoenen kleine zoogdieren én veroorzaken ze overlast op straat. "Voer een chip- en castratieplicht in, dan kunnen we dit voorkomen."

Eerder pleitten Staatsbosbeheer en de Vogelbescherming ervoor dat we onze katten, die 's nachts vol energie zitten, binnenhouden. Nu komt de Sophia-Vereeniging, die strijdt tegen dierenleed, met een andere oplossing. "We zouden onze katten allemaal moeten 'neutraliseren'. Als ze zich niet meer kunnen voortplanten, worden ze minder territoriaal en gaan ze er minder vaak op uit. De problemen zijn opgelost als er simpelweg minder katten zijn."

Huiskatten grootste probleem

In Nederland zijn er naast huiskatten ook honderdduizenden zwerf- en asielkatten, maar die vormen volgens de Stray Animal Foundation niet het grootste probleem. "In het buitenland zie je overal vermagerde zwerfkatten in het wild, maar hier in Nederland valt dat gelukkig wel mee," zegt Isabelle Sternheim van de stichting.

"Het échte probleem wordt veroorzaakt door onze eigen huiskatten, die overlast op straat veroorzaken." Volgens Sternheim zijn zwervende katten vooral te vinden bij fastfoodketens en industrieterreinen. "Daar plunderen ze alles, maar in natuurgebieden zul je ze niet veel zien."

Lees ook

Slechte omgang met huisdieren

Net als de Sophia-Vereeniging pleit de Stray Animal Foundation voor castratie van huiskatten, vooral om overlast tegen te gaan. "Onze harige vrienden lopen weg van huis, sproeien urine in het rond en janken erop los om een maatje te vinden."

Wat aangepakt moet worden, volgens Sternheim, is onze slechte omgang met huisdieren. Zij is ervan overtuigd dat het jachtgedrag afneemt als eigenaren goed voor hun kat zorgen. "Katten gaan jagen als ze honger hebben, maar onze huiskatten horen helemaal niet vaak honger te hebben."

Castratie effectief

Op dit moment zijn er al organisaties die zwerfkatten vangen, neutraliseren en weer loslaten om ze vervolgens te monitoren. Sternheim: "Er is al te zien hoe effectief castratie is: het aantal zwerfkatten neemt af." Als iedereen ervoor zorgt dat z'n huiskat niet meer vruchtbaar is, zou dat volgens haar een groot probleem oplossen.

Het prijskaartje dat hangt aan castratie kan veel mensen volgens Yvonne Wulffers van de Sophia-Vereeniging tegenhouden om hun huisdier te laten 'helpen'. "Maar als je het niet doet, houd je deze situatie in stand." Wie de kat binnen wil houden, om hem niet te hoeven castreren, komt volgens haar bedrogen uit. "Als je even niet oplet, trekt hij de wijde wereld in. Dit stukje laks- en onwetendheid kan worden aangepakt door castratie te verplichten."

Pretnestje

In België is de castratieplicht al langer van kracht en daar lijkt het goed te werken. Wulffers: "Alleen enkele erkende fokkers mogen nog fokken met katten, zodat alles goed gereguleerd kan worden." Op deze manier zou worden voorkomen dat mensen zomaar een 'pretnestje' nemen. "Dat vinden ze leuk voor de ervaring, terwijl de asielkat intussen opgesloten blijft."

Het helpt volgens Yvonne Wulffers vooral ook niet dat er geen overzicht is. "Katten worden verkocht via een briefje in de supermarkt. Het is nauwelijks te meten hoeveel katten er precies zijn en wie de eigenaar is. Heeft 'ie überhaupt een baasje of is het een zwerfkat?"

Houd katten niet langer aan het lijntje

Net als in België zou ook chipplicht voor overzicht moeten zorgen, waardoor de castratieplicht te handhaven is. "Het asiel en de dierenarts kunnen zo controleren of de kat die binnenkomt gechipt is", vertelt Wulffers. "Zo komt geen kat nog ongecastreerd de straat op."

In België kunnen overtredingen worden gemeld via een meldpunt, wat kan leiden tot een administratieve boete. Een goed plan, vindt de Sophia-Vereeniging, die hoopt dat we binnenkort ook in Nederland verplicht al onze katten castreren. "Houd katten niet langer aan het lijntje."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.