Staatsbosbeheer en de Vogelbescherming maken zich zorgen over de slachtingen die de kat aanricht. Jaarlijks zijn zeker 40 miljoen muizen, vogels, konijnen, eekhoorns en andere kleine zoogdieren slachtoffer van het jachtinstinct van onze huiskatten.

Hierdoor staan kwetsbare diersoorten in bepaalde natuurgebieden onder druk. "Denk bijvoorbeeld aan weidevogels zoals de grutto. Die broedt op de grond. Als er dan een kat langskomt, dan is het heel makkelijk voor hem om een jong te pakken", vertelt Marieke Dijksman van de Vogelbescherming.

'Meer dan 10 huiskatten in het bos per nacht'

In het Brabantse bos Zoomland zijn vooral bosvogels prooi voor de kat. Maar ook veel zeldzaam voorkomende zoogdieren in het bos neemt hij te grazen: "Recent nog een hermelijn, daarvan zie ik er maar 1 of 2 in het jaar. Dus dat is doodzonde", zegt boswachter Erik de Jonge van Brabants Landschap.

Hij baalt van het grote aantal huiskatten dat 's nachts op stroperstocht gaat in het bos. "Op camera's zie ik per nacht soms wel meer dan 10 verschillende katten door het bos sluipen. Het zijn leuke beesten, maar ze heten niet voor niets huiskatten. Die horen niet rond te lopen in de Nederlandse natuur. Ze zijn een grote bedreiging voor inheemse diersoorten."

info

  • In Nederland worden ongeveer 2,6 miljoen katten als huisdier gehouden.
  • Schattingen over het aantal slachtoffers dat een kat gemiddeld maakt lopen uiteen tussen de 18 en 40 dieren per jaar.
  • Onze huiskatten doden jaarlijks tussen de 40 en 80 miljoen dieren in Nederland. Ongeveer een kwart hiervan is vogel.
  • Naast de huiskatten lopen ook tussen de 150.000 en 1,2 miljoen verwilderde katten rond in de natuur.
  • Verwilderde katten maken jaarlijks nog veel meer slachtoffers. Schattingen lopen uiteen tussen de 100 en 600 dieren, per kat
  • Jaarlijks is de kat in Nederland verantwoordelijk voor honderden miljoenen dode dieren.

Jagen met een volle maag

Onze huiskatten gaan niet op jacht om te eten, volgens De Jonge. "Ze krijgen overdag genoeg brokjes van hun baasje. Ze jagen puur vanuit instinct. En omdat ze een volle maag hebben, zitten ze volop energie waardoor ze nog dodelijker zijn."

"Overdag ligt hij te spinnen in de vensterbank, maar 's nachts leggen ze makkelijk 3 of 4 kilometer af." Iets wat veel kattenbaasjes volgens de boswachter niet altijd weten. Veel mensen geloven niet dat hun kat op jacht gaat 's nachts. "Dat komt omdat het een kant is die we niet kennen. Of niet willen kennen. Het jachtinstinct van de kat stuit ons tegen de borst."

Onze huiskatten richten massale slachtpartijen aan in natuur: "Hou je kat 's nachts binnen!"

'Hou je kat thuis'

Maar, wat gaan we doen aan al die vliegende slachtoffers die de kat 's nachts maakt? De Vogelbescherming roept eigenaren op om hun kat vooral thuis te houden. "In elk geval 's nachts, dan is de kat veel actiever. Dus hou hem thuis. Zeker in het voorjaar, het broedseizoen van de vogels", zegt Marieke Dijksman.

Boswachter Erik de Jonge sluit zich daar helemaal bij aan. "Of doe ze desnoods een belletje om, zodat mogelijke prooien gewaarschuwd zijn. Het is geen populaire boodschap, maar het is belangrijk om daar eerlijk over te zijn. Het jachtinstinct van de kat is natuurlijk, maar dat hij rondloopt in de Nederlandse natuur niet. Echte dierenliefhebbers zullen het daar mee eens zijn."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.