In Duitsland wordt vanaf 2021 het uitlaten van je hond verplicht. Als je niet minimaal twee keer per dag je viervoeter naar buiten neemt, dan wacht je een flinke boete. Vraag is hoe je zo’n wet gaat handhaven.

Want wat doe je bijvoorbeeld met een hond die helemaal niet naar buiten wil, of die te oud is om nog uit te laten? In Australië bestaat al een uitlaatplicht en bij niet nakomen kunnen boetes oplopen tot 2.700 dollar. Maar boetes of niet, feit is wel dat niet-uitlaten gewoon slecht is voor je hond.

Handhaven

"Wat versta je onder uitlaten?" Het is de eerste vraag die bij gedragsdeskundige Liselot Boersma oprijst. Want handhaving en exacte invulling van zo'n wet lijkt haar een buitengewoon ingewikkelde zaak. "Als je twee keer per dag met je hond aan een korte lijn door de wijk wandelt, terwijl je op je smartphone kijkt, voldoe je misschien wel aan zo'n uitlaatplicht maar je hond heeft daar niet veel aan."

Liselot Boersma
Bron: EenVandaag
Liselot Boersma van Hondenlot

Ook Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming voorziet allerhande problemen. "Je kunt wel zeggen: 'Twee keer per dag een half uur'. Maar dat is voor de ene hond teveel en voor de andere te weinig." Zo moet je wat hem betreft rekening houden met ras, met leeftijd. Ook is hij bang dat als zo'n uitlaatplicht in Nederland wordt ingesteld, er grote weerstand op komt. "Voor je het weet hebben we allemaal hondeneigenaren op het Malieveld die boos zijn over de uitlaatwet. Dat moeten we ook niet willen."

Gedragsproblemen

Zowel Boersma als Nagtegaal snappen wel waarom Duitsland een dergelijke wet invoert en laten dan ook niet na het belang van uitlaten te benadrukken. "Een hond moet kunnen snuffelen", legt Boersma uit. "Voor de hond is zijn neus en geur, heel belangrijk: wie is hier geweest, wat is hier gevallen. Naar buiten gaan is voor een hond net zoiets als voor social media checken voor een mens. Helaas zie ik het nog vaak misgaan."

"De gevolgen van niet goed uitlaten zijn groot", vult Nagtegaal aan. "Met te weinig uitdaging gaat een hond zich vervelen. En dat kan tot gedragsproblemen leiden. Dan krijg je honden die de bank gaan slopen of ze worden vervelend naar andere honden of baasjes, als ze een keertje buiten zijn."

Dik Nagtegaal
Bron: EenVandaag
Dik Nagtegaal

Signaal naar Nederland

Het signaal dat Duitsland afgeeft met de wet is wat Boersma betreft wel belangrijk, ook richting Nederland. "Vooral omdat het ons in Nederland aan het denken zet over de welzijnsbehoeftes van honden. Andere landen lopen op sommige welzijnspunten echt voor op Nederland."

Ze doelt hiermee onder andere op het verbod op stroombanden in Groot-Brittannië, met boetes tot 2.000 euro voor wie ze toch gebruikt. En in Nieuw-Zeeland en Noorwegen kunnen hondeneigenaren 'paw-ternity leave' opnemen voor de eerste weken dat ze een huisdier hebben, om de hechting in het begin beter te laten verlopen en de kans op latere relatieproblemen te verkleinen. Dierenasiels zouden daarmee in de toekomst overbodig kunnen worden.

Dierenarts Martijntje van der Veer
Bron: Eenvandaag
Dierenarts Martijntje van der Veer

Lekker moe is niet per sé gelukkig

In het Duitse wetsvoorstel staat ook dat je je hond niet alleen mag laten. En dat geeft wat dierenarts en Libelle-dierendokter Martijntje van der Veer ook stof tot nadenken. "Twee keer per dag uitlaten is echt het minimum."

"Er zitten 24 uur in een dag, wat doe je nog meer met je hond behalve twee keer uitlaten?" Bewegen alleen is dus wat haar betreft niet genoeg. "Je moet ook het brein van je dier laten bewegen. 5 minuten denkwerk staat tegenover een uur rennen en een bal gooien. De hersens moeten ratelen, dat is heel verzadigend voor een hond. Want als ze weinig prikkels krijgen, dan kunnen ze heel ongelukkig worden."

Kijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.