In Nieuw-Zeeland en Groot-Brittannië is het al mogelijk: ‘paw-ternity leave’ oftewel betaald verlof bij de komst (of ziekte) van je huisdier. In Nieuw-Zeeland is er ook een wet aangenomen die dieren erkent als ‘voelende wezens’. 

Hierdoor zijn dierproeven op cosmetica daar nu verboden.  Het lijkt een groot contrast met Nederland, waar deze week de Dierenbescherming weer de noodklok luidt over de situatie in dierenasiels, die als dumpplek worden gezien voor lastige huisdieren. 

Zou ‘huisdierenverlof’ een oplossing zijn voor dit probleem? EenVandaag neemt een kijkje in dierenasiel Crailo en spreekt met dierentrainer Bernice Muntz, auteur van de boeken ‘De Gelukkige Cavia’ en ‘High Five met je Konijn’. Voor haar gaat een paw-ternity-leave naar Brits en Nieuw-Zeelands voorbeeld te ver.

De baas van het baasje hoeft wat haar betreft deze vrije dagen niet te betalen. Ook de VVD ziet niets in een wet waarbij de werkgever moet opdraaien voor de huisdieren van de werknemers. Volgens de VVD valt dat onder de eigen verantwoordelijkheid van de werknemer. En hoe controleer je eigenlijk of de werknemer daadwerkelijk de paw-ternity-leave besteedt aan zijn huisdier?

Bijna een op de twintig diereneigenaren in het Verenigd Koninkrijk werd  “paw-ternity leave” aangeboden. Sommige bedrijven laten hun werknemers eerder naar huis gaan als er in een huishouden een nieuw huisdier is, en anderen bieden zelfs zoveel als meerdere weken betaald verlof aan.

Ook spreken we met Erno Eskens, filosoof, politicoloog en auteur van onder andere 'Democratie voor Dieren'. Hij vindt de mogelijkheid van zorgverlof voor je huisdier wèl een goede ontwikkeling.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.