De twee negentienjarige verdachten van de roofmoord op de Haagse juwelier Stratmann stonden jarenlang onder toezicht van de jeugdhulpverlening. Maar vanaf hun achttiende kon Jeugdzorg ze niet meer daartoe dwingen.

Jeugdzorg Haaglanden pleit nu voor het langer verplicht behandelen van probleemjongeren: tot minimaal 23 jaar. Directeur Hans Beelen wil dat de politiek ingrijpt en langer verplicht toezicht mogelijk maakt. Ook directeur Sjef van Gennip van Reclassering Nederland is daar voorstander van en pleit voor eerder en sneller toezicht door Reclassering op ontsporende jongeren.

In EenVandaag een reportage over de jeugdhulpverlening die regelmatig met de handen in het haar zit over dit type probleemjongeren. De Haagse overvallers staan niet op zichzelf: volgens de hulpinstanties is er een groeiende groep probleemjongeren die naar extreem geweld grijpt.

EenVandaag spreekt ook met kinderpsycholoog Tischa Neve, maker van het opvoedprogramma ‘Schatjes’. Zij werkte jarenlang als hulpverlener voor Bureau Jeugdzorg in de Haagse Schilderswijk met vergelijkbare jongeren. Er merkte hoe frustrerend het is dat hulpverleners jongeren als ze eenmaal achttien zijn ‘moet laten lopen’.