Nu steeds meer verpleeghuisbewoners zijn gevaccineerd, wordt de roep om meer vrijheden daar ook steeds luider. Toch moeten bewoners nog even volhouden, zegt Conny Helder van branchevereniging ActiZ: "Het is belangrijk dat we niet heen en weer jojoën."

Twee bezoekers per dag, afstand houden en beschermende kleding: het is een greep uit de coronamaatregelen die nog steeds in verpleeghuizen gelden. "Zelf kunnen we ook niet wachten om terug te gaan naar helemaal normaal en alles achter wegen te laten, zoals we dat ook bij de mensen merken", zegt Helder. Toch staan twee dingen versoepelingen nog in de weg.

Besmettelijk of niet?

"We weten nog onvoldoende of mensen als ze gevaccineerd zijn maar toch het virus krijgen, alsnog besmettelijk zijn voor anderen." Daarom wordt naar die vraag nu een onderzoek gedaan. "We hopen daar eind april iets van te horen. Dan weten we beter hoe het in elkaar zit. De tweede belemmering is dat de mensen die op bezoek komen nog niet allemaal gevaccineerd zijn."

Helder verwacht dat er wel versoepelingen mogelijk zijn als het onderzoek van eind april gunstig uitvalt: "Als uit dat onderzoek zou blijken dat iemand die gevaccineerd is niet meer besmettelijk is, dan kunnen we mogelijk wat verruimen."

Lees ook

Van één naar twee bezoekers

Op korte termijn wordt wel gekeken naar kleine versoepelingen. Zo ging het toegestane bezoek voor gevaccineerde bewoners van één, zoals de landelijke regel is, naar twee. "Ook lokaal zijn er veel mogelijkheden om maatwerk toe te passen. Om lokaal te zoeken, afhankelijk van hoe je locatie eruit ziet, wat voor type bewoners je hebt en of op dat moment corona voorkomt op de locatie, naar mogelijke versoepeling binnen de mogelijkheden."

Ondanks de nog altijd strenge maatregelen zijn er nog niet massaal gespannen situaties in verpleeghuizen, vertelt Helder: "Verreweg de meeste cliënten en mantelzorgers begrijpen dit nog goed, maar net als de rest van Nederland hebben we allemaal een zeker ongeduld. We zijn er heel erg aan toe om terug te gaan naar normaal."

Conny Helder van ActiZ vertelt in Radio EenVandaag waarom de verpleeghuizen nog niet massaal kunnen versoepelen

'Vaccineren enige weg uit crisis'

Toch heeft ze af en toe wel gesprekken met bewoners en familie die bijvoorbeeld quarantaine-maatregelen niet begrijpen. "In de regel komen we daar goed uit met elkaar. Dan is het ook een kwestie van goed uitleggen. En kijken wat wel kan." Om onduidelijkheden te voorkomen is het belangrijk om pas iets te versoepelen als het écht kan: "Het is belangrijk dat we niet heen en weer jojoën."

Uiteindelijk is de oplossing voor verpleeghuizen dezelfde als voor iedereen, zegt Helder. "Vaccineren is absoluut de weg voorwaarts, dus hoe sneller hoe beter. Het is heel erg belangrijk dat iedereen die een prik aangeboden krijgt hem ook neemt, dat is echt de enige weg uit deze crisis."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.