Duizenden boeren in Afghanistan zijn afhankelijk van de papaveroogst. Deze maand kunnen ze oogsten en hun bestaan voor een jaar veilig stellen. In opdracht van de Amerikanen en hun 'war against drugs' moeten de papavervelden echter worden vernietigd: oók in de Afghaanse provincie Uruzgan, waar de Nederlandse militairen zitten. Op die manier breng je de Afghanen aan de bedelstaf, drijf je ze in de armen van de Taliban, en komt van een daadwerkelijke opbouw niets terecht, aldus het Senlis Council. Het Council roept minister Koenders van Ontwikkelingssamenwerking dan ook op om het Amerikaans beleid in Uruzgan niet uit te voeren.

Het Council is een internationale denktank op het gebied van Veiligheid en Ontwikkelingssamenwerking. De vrees is gegrond dat de Afghanen na het verlies van hun oogst hun woede koelen op de Nederlandse militairen. Een alternatief zou zijn de opbrengst van de oogst te gebruiken voor de aanmaak van medicijnen. Papaver is onder meer een bestandsdeel van pijnstillers.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.