De politie Rotterdam Rijnmond heeft vandaag het "vermeende doelwit” in de zaak van GGZ directeur Zweekhorst opgepakt. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie aan EenVandaag.

De 44-jarige man, Dennis van den B., wordt verdacht betrokken te zijn bij de invoer van 300 kilo cocaïne in de haven van Rotterdam. Deze lading werd onderschept en later in verband gebracht met de persoonsverwisseling, de liquidatie van GGZ-directeur Rob Zweekhorst. Ook de ex-partner van de man is opgepakt. Zij wordt verdacht van witwassen. 

Huisvader Rob Zweekhorst werd op 1 januari 2014 doodgeschoten tijdens een wandeling met de honden. Al vrij vlot maakt de politie bekend dat het zeer waarschijnlijk een persoonsverwisseling betreft. De weduwe van Zweekhorst doet in december in EenVandaag een oproep aan het publiek om te helpen met het oplossen van de moord op haar man.

De vandaag opgepakte Van den B. - een buurtgenoot - zocht in december in een interview met De Telegraaf de publiciteit. De politie zou Van den B. al vlak na de liquidatie op Zweekhorst hebben verteld dat de kogels voor hem bedoeld waren. Van den B. ontkende dit. In het interview zei hij dat de politie erop bleef hameren ‘dat hij het eigenlijke doelwit was’. Samen met zijn advocaat wilde Van den B. inzage in het dossier om te weten waarom de politie hem als vermeend doelwit aanwees. 

Justitie onderzoekt nu of Van den B. echt het doelwit was. 

Foute douanier

Het Openbaar Ministerie vertelt EenVandaag dat zij in de loop van 2014 informatie ontvingen dat Van den B. en de onlangs gearresteerde foute douanier, Gerrit G., "zaken met elkaar zouden doen". Gerrit G. wordt half april dit jaar gearresteerd. De 54-jarige douanier wordt in april aangehouden na een grote drugsvangst in de haven van Rotterdam. Hij wordt ervan verdacht dat hij de invoer van drugs via de Rotterdamse haven te hebben gefaciliteerd. Ook de onderschepte 300 kilo die Rob Zweekhorst fataal werden, zouden gelinkt worden aan Van den B. en douanier Gerrit G. 

In de woning van douanier G. werd in een boodschappentas een bedrag van ruim 1,1 miljoen euro aan contanten gevonden. Verder zou hij dure auto’s en grote huizen in bezit hebben. Ook de vrouw van G. zat korte tijd vast. In het onderzoek naar de douanier wordt ook de bekende Rotterdamse crimineel Henk E. opgepakt. Inmiddels zijn meer dan tien personen aangehouden die verband houden met de ‘foute’ douanier. 

EenVandaag maakte eerder deze reportage:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.