Het kabinet moet de overname van KPN door América Móvil van Carlos Slim voorkomen. Dat zegt Willem Vermeend, oud-staatssecretaris van Financiën, vrijdagavond in EenVandaag. 

Volgens Vermeend, onder wiens bewind KPN verder werd geprivatiseerd, krijgt Carlos Slim bij overname van KPN ook zeggenschap over cruciale diensten. ”Zoals Defensie, diensten over veiligheid. Kan je die diensten wel waarborgen als een buitenlandse partij de meerderheid heeft? Het is straks één meneer die bepaalt wat er met KPN gebeurt”.

Volgens Vermeend moet de regering dan ook ingrijpen. “Het kabinet zou toch minimaal moeten kijken wat het kan doen om te voorkomen dat het bedrijf zomaar –zonder verdere voorwaarden- in buitenlandse handen komt. Laat ze daar eens mee beginnen”, aldus Vermeend. “Anders krijgen we er echt heel veel spijt van”.

"Gekke Henkie"

Het Mexicaanse bedrijf América Móvil heeft nu al bijna dertig procent van de aandelen van KPN in handen. Vandaag maakte het bedrijf bekend dat het KPN volledig wil overnemen. Willem Vermeend noemt dat een slechte zaak. “In een Amerikaanse studie zijn wij weggezet als de gekke Henkie van Europa. Er is geen land ter wereld dat zo omspringt met zijn nationale bedrijven. Niemand.”

Spijt

Vermeend zegt verder spijt te hebben dat het telecombedrijf onder zijn bewind als staatssecretaris van Financiën verder werd geprivatiseerd. “Als ik terug kijk, zeg ik: dit hadden we anders moeten doen. Daar ben ik heel eerlijk in. De privatisering had niet op deze manier gemoeten. Je ziet wat er van komt.”