De overname van KPN door het Mexicaanse América Móvil lijkt van de baan. De Stichting Preferente Aandelen B van KPN maakte donderdagavond in een persbericht bekend een beschermingsconstructie op te tuigen tegen een overname door het Mexicaanse bedrijf. América Móvil is bereid om het bod in te trekken.

Het Mexicaanse bedrijf, dat eigendom is van de steenrijke zakenman Carlos Slim en dat al circa 30 procent van KPN bezit, maakte eerder deze maand bekend dat het alle aandelen KPN wil overnemen voor 2,40 euro per stuk.

De stichting activeert een zogenoemde call-optie, waardoor het 49,9 procent van het totale stemrecht in handen krijgt. Zo voorkomt de stichting feitelijk dat het bedrijf van miljardair Carlos Slim meer dan 50 procent van het stemrecht bij KPN in handen krijgt.

'Gezien de jurisprudentie kan de bescherming nooit blijvend zijn. De stichting creëert nu tijd tussen beide partijen: de raad van bestuur van KPN en de bestuurders van América Móvil (AMX), om tot een oplossing te komen', aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.

Maar wat betekent het voor KPN dat de overname niet doorgaat? In EenVandaag onder meer Willem Vermeend, de oud-staatssecretaris van Financiën. Hij was eerder al van mening dat het kabinet de overname van KPN door América Móvil moest worden voorkomen. Daarnaast Gerald Baal, directeur van Latin Business Consultancy.

ANP/EenVandaag