Een flinke dreun voor regeringspartij PvdA en winst voor oppositiepartijen CDA, SP en D66. De uitslagen van de Provinciale Statenverkiezingen zijn binnen en stellen de coalitie voor een flinke uitdaging.

Na een korte maar zeer heftige campagne zorgen de uitslagen van de verkiezingen van gisteravond voor een versplinterde Eerste Kamer. Echt grote partijen zijn er niet meer nu de grootste partij, de VVD, blijft steken op 13 zetels.

De zogenaamde 'constructieve oppositie', de partijen die het kabinet de afgelopen jaren in de Eerste Kamer aan een meerderheid hielpen, komt zetels tekort om in de toekomst deze rol te blijven spelen. De coalitiepartijen PvdA en VVD zullen daarom waarschijnlijk verbindingen moeten gaan zoeken met partijen die zich in de aanloop naar de verkiezingen tegen het huidige kabinetsbeleid hebben uitgesproken.

SP-leider Roemer herhaalde vanochtend niet de polonaise te gaan lopen op een rechts feestje en de lijsttrekker van het CDA Buma wil zich op voorhand niet in een gedoogrol laten drukken. Volgens PVV-voorman Wilders moet het kabinet naar aanleiding van deze verkiezingsuitslag opstappen.

Friesland

Zoals overal in heel Nederland heeft ook in Friesland de PvdA fors verloren. Bij de vorige verkiezigen voor de provincie kregen de sociaal-democraten nog 23,6 procent van de stemmen, nu blijven ze steken op 15,4 procent. Volgens fractievoorzitter Korthof van de PvdA heeft zijn partij het de laatste jaren goed gedaan in zijn provincie, maar zijn ze volkomen afgerekend op het landelijk beleid van de sociaal-democraten. Om de partij weer op het winnend pad te zetten is een revolutie nodig volgens PvdA-lid Jaap Stalenburg, auteur van het boek ”Failliet van oude politiek”.

Op zowel radio als TV een analyse van politiek commentator Kees Boonman over onder andere het verlies van de PvdA.