Canton, Ohio: vier jaar terug had EenVandaag deze plek als uitvalsbasis, om de race van Barack Obama naar het presidentschap te verslaan. Vier jaar na dato keert verslaggever Henk van der Aa, in aanloop naar de verkiezingen van komende dinsdag, terug naar deze stad voor een thema-uitzending.

De stad (Canton) is een demografische afspiegeling van de Verenigde Staten, en de staat (Ohio) is steevast een cruciale swingstate tijdens de verkiezingen in de Verenigde Staten. Het geldt als de thermometer van Amerika: wie Canton wint, wint het Witte Huis.

Wat is er veranderd sinds 2008, en hoe gaat het met de hoofdpersonen die EenVandaag destijds sprak? Geeft de stad Obama nog een kans? De gehele uitzending is gewijd aan de stad met zo'n 73.000 inwoners.

Op de speciale verkiezingspagina vindt u, naast de meest recente verhalen over de verkiezingsrace tussen Barack Obama en Mitt Romney ook een aantal reportages uit 2008 terug.

Steve Okey, de voorzitter van de plaatselijke afdeling van de Democratische Partij, schreef twee blogs voor EenVandaag. Hij stelt:

'Een van de redenen dat de Verenigde Staten zo gepolariseerd zijn is omdat we begrijpen dat de consequenties van een presidentschap zo enorm zijn. Obama en Romney zijn níet fundamenteel hetzelfde. Ze bieden compleet andere routes. De wegen die ze als president willen volgen gaan in tegengestelde richting. Hoe kunnen de kiezers meer worden gepolariseerd?'

Lees hier het hele blog. Zijn tweede artikel luidt 'De vermeende “war on religion” is volstrekt absurd' en is hier te vinden.

In de uitzending van gisteren kwam autostad Detroit, tevens de geboortestad van de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney, aan bod. Kijk de indringende reportage van EenVandaag-verslaggever Henk van der Aa nog eens terug:

Tim Brand was een van de hoofdpersonen in de uitzendingen van EenVandaag in 2008 en 2009. We hadden hem graag weer opgezocht, maar Tim overleed op 17 oktober 2012. We wensen zijn familie veel sterkte.

Verkiezingsspecial Verenigde Staten: terug naar Canton