Israël kiest vandaag een nieuwe regering. Het linkse kamp is hopeloos verdeeld en rechts lijkt op een grote overwinning af te koersen. Aan de vooravond van deze verkiezingen sprak EenVandaag met Amos Oz.

Hij is een van de oprichters van de Israëlische vredesbeweging, actief voor de linkse partij Meretz en schuwt harde kritiek op de Israëlische politiek niet. Maar hij is vooral Israël's grootste schrijver. EenVandaag sprak met hem over de verkiezingen in Israël, de teloorgang van idealen, en zijn nieuwe boek.

Hij groeit op in het Israël van de jaren vijftig, een samenleving gedreven door een ideologie waarin het collectief als heilig wordt beschouwd. En dat geldt nog sterker in de Kibboets, een collectieve gemeenschap, waar Oz vanaf zijn vijftiende gaat wonen.

Dat Israël bestaat niet meer. De huidige samenleving is harder, individueler. In zijn boek 'Onder vrienden' kijkt hij in terug op het leven in de Kibboets in de jaren vijftig, in een tijd dat 'het collectief' als heilig wordt beschouwd.

Hoe erg is het verlies van deze oude idealen? Zijn er nieuwe idealen voor in de plaats gekomen? En hoe ziet Oz, als een van de belangrijkste boegbeelden van 'links' de huidige verrechtsing van de Israelische samenleving? Is er ondanks het vastgelopen vredesproces nog zicht op vrede met de Palestijnen?

Kijk op het EenVandaag-Facebook voor een lange versie van het interview.

Israël

Lange versie interview Amos Oz

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.