“Wir werden Merkel jagen” roept AfD-leider Gauland tijdens de verkiezingsbijeenkomst naar zijn aanhang. De toon is gezet. EenVandaag richt de camera op de leden van de Alternative für Deutschland die in een luid gejuich uitbarsten als zondag stipt 18.00 uur de exitpolls bekend worden. In euforie wordt "AfD, AfD, AfD" gescandeerd en daarna wordt het volkslied gezongen.

In de peilingen heeft de partij altijd rond de elf procent gezweefd. Nu krijgt ze 13,5 procent en daarmee doen zo rond de 90 nieuwe leden hun intrede in de Bondsdag. Partijleider Gauland en partijprominenten zoals Beatrix von Storch vertellen voor de EenVandaag-camera dat  de democratie een terugkeer maakt in het parlement, dat de oppositie genadeloos zal zijn en dat er eindelijke een conservatieve wind door het parlement gaat waaien. Op straat in Berlijn betogen inmiddels honderden demonstranten die "Nazi’s raus, Nazi’s raus" scanderen. Ook in andere Duitse steden gaan honderden mensen de straat op om hun onvrede te uiten over de rechts-radicalen.

Te rechts

In hoeverre  deze rechts-radicalen in het parlement een hechte vuist gaan maken is de vraag. Zelfs Gauland kent velen van zijn nieuwe parlementariërs niet. Vraag is wie ze zijn, wat is hun precieze achtergrond en hoe (extreem)rechts gaan ze zich positioneren? Een partij van eenheid is het nooit geweest. Vanochtend nog liet partijvoorzitter Frauke Petry op de officiële persconferentie “spontaan” weten op te stappen. Voor de rechtse en conservatieve Petry is de partij TE rechts geworden.

'Holländische zustände'

De keiharde oppositie die Gauland heeft aangekondigd laat waarschijnlijk nog even op zich wachten. Angela Merkel moet een kabinet formeren zonder de sociaal-democraten. Partijleider Schulz van de SPD heeft immers aangekondigd na het verlies in de oppositie te gaan. Wil Merkel een meerderheid voor elkaar krijgen dan moet ze De Groenen en de rechtse liberale FDP op een lijn krijgen. Volgens correspondent Helmut Hetzel van Die Welt gaat dat “Holländische zustände” opleveren: eindeloos en nog eens eindeloos formeren. Tot die tijd moet Gauland (zijn naam is door de betogers  al verbasterd tot Gauleiter) en mede-compagnon Weidel wachten met oppositie voeren. Maar wachten is niet hun sterke kant. De mogelijkheid bestaat -en is ook al door AfD’ers geuit- Merkel voor de rechter te slepen wegens haar vluchtelingenbeleid. Het is onderdeel van hun plan om Duitsland weer terug te winnen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.