Zondag brengen de Duitsers hun stem uit voor een nieuw parlement. In de peilingen staat de christen-democratische CDU van bondskanselier Angela Merkel helemaal bovenaan, op ruime afstand wordt ze gevolgd door de sociaal-democraten onder leiding van Martin Schulz. De vraag is wie de derde partij wordt.

De extreem-rechtse Alternative für Deutschland (AfD) maakt een goede kans. De partij speelt vakkundig in op angsten die onder de Duitsers leven. Angsten voor vluchtelingen, voor vreemdelingen en mogelijke terreur. En terreur hebben de Duitsers inmiddels inderdaad aan den lijve ondervonden.

December vorig jaar reed in volle vaart een vrachtwagen de kerstmarkt op nabij de Gedächtnisskirche in Berlijn. 12 Doden en vele gewonden was het intens droeve resultaat. Hoe zijn de Duitsers hier tot nu toe mee omgegaan? in de vijfdelige serie  “Wir schaffen das” gingen de makers ernaar op zoek. 

De wonden na de aanslag

Kurt Beck is bemiddelaar en zorgt dat de levenssituatie van de slachtoffers van de aanslag verbetert. "Er zijn mensen die psychisch ernstig ziek zijn en dringend therapie nodig hebben. Anderen zijn voor het leven gehandicapt. Belangrijk is te laten zien dat je aan hun kant staat. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die zich niet meer in grote mensenmassa's begeven." Beck begeleidt in totaal 130 mensen en ziet veel verschillende reacties, maar het merendeel schrijft deze aanslag niet toe aan buitenlanders.

Angst voor vreemdelingen en de AfD

Justus Münster leidt een team van vrijwilligers dat zich bezighoudt met slachtofferhulp en crisisinterventie. Hij werd 20 minuten na de aanslag met zijn team opgeroepen om slachtofferhulp te bieden. "Er waren mensen die compleet door het lint gingen. Anderen waren juist in zichzelf gekeerd." Na de aanslag sloeg de sfeer in Berlijn om. Onder bepaalde groepen van de bevolking ontstond angst voor vreemdelingen en aanslagen. "De angst zie je bijvoorbeeld in het openbaar vervoer. Er zit iemand tegenover je die geen lichte, maar een donkere huidskleur heeft. De AfD speelt in op die angst en trekt mensen met die angst in een bepaalde richting die mij niet zint", aldus Münster.

Lees ook ons verhaal over het Duitse stadje Altena. Hier is een project opgestart waarbij bewonersgekoppeld zijn aan vluchtelingen en hen wegwijs maken in Duitsland. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.