Een vrachtwagen reed maandagavond in op een kerstmarkt bij de Gedächtniskirche in de Duitse hoofdstad Berlijn. De politie gaat uit van een terroristische aanslag. De dader loopt nog vrij rond en zou bewapend zijn, in tegenstelling tot eerdere berichten dat er een verdachte was aangehouden.

Dat meldt de Duitse krant Die Welt dinsdag op basis van een anonieme bron.

Bondskanselier Angela Merkel heeft haar afschuw uitgesproken over de aanslag:

Ik denk aan de doden en gewonden, hun familieleden en vrienden. Een heel land is in diepe rouw met hen verenigd. De daad zal worden opgehelderd en bestraft, zo hard als onze wet verlangt

Het dodental door de aanslag ligt op twaalf. 49 mensen liggen in het ziekenhuis, een deel van hen is zwaargewond.

In EenVandaag onder meer een interview met de Duitse terrorismedeskundige Hajo Funke. Te gast in de studio is Mari van Dorst, expert van het Kenniscentrum Evenementen Veiligheid. Radioverslaggever Harm van Atteveld is in het Duitse Aken: in een aantal Duitse steden worden gewapende patrouilles op kerstmarkten overwogen.

De ministers van Binnenlandse Zaken van de Duitse deelstaten hebben opgeroepen kerstmarkten gewoon te laten doorgaan. Ze spraken zich uit tegen het stilleggen van dergelijke evenementen. Duitsland telt naar schatting 2500 kerstmarkten, die goed zijn voor een miljardenomzet.

update
clock 20-12-2016 13:16

Politie Berlijn vermoedt de verkeerde persoon te hebben opgepakt

BREAKING: Welt meldt nu op basis van bronnen van de politie dat de dader van de aanslag nog op vrij voeten is en gewapend. @eenvandaag

— Simone Tukker (@simonetukker) December 20, 2016

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.