We moeten minder CO2 uitstoten en dus wil het kabinet dat we gas terugnemen. Maar het is nog maar de vraag of we ons daaraan gaan houden. Verkeerspsycholoog Tertoolen betwijfelt dit. "Hoe vaak word je niet ingehaald als je zelf al 120 rijdt?"

We waren er net aan gewend geraakt: de stukken snelweg waar je even het gaspedaal mocht indrukken. Dat wordt nu dus teruggedraaid, vanaf 16 maart geldt op alle Nederlandse snelwegen een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur. Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen verwacht niet dat iedereen zich daar braaf aan gaat houden.

Lees ook

Hardrijders zullen blijven hardrijden

"Er zijn meerdere categorieën chauffeurs", legt Tertoolen uit. "Natuurlijk zullen veel mensen braaf hun snelheid gaan aanpassen, maar er zijn ook mensen die blijven hardrijden. Dat doen ze nu ook al. Hoe vaak word je niet hard ingehaald als je zelf al 120 rijdt? Waarom zouden die mensen nu minder hard gaan rijden? Ik verwacht dat niet, ook omdat al is gezegd dat er geen extra controles komen."

"De auto kan veel harder dan 100, de wegen zijn gemaakt voor hoge snelheden en we zijn gewend om hard te rijden." De verkeerspsycholoog gaat er niet vanuit dat de maatregel veel verandering zal brengen in de snelheid die bestuurders aanhouden op de Nederlandse snelwegen. "Als het niet zwaar gehandhaafd wordt, verwacht ik niet zoveel effect."

Verschillende weggebruikers vertellen of zij binnenkort 100 gaan rijden. Ook verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen blikt vooruit.

Slakkengang op de linkerbaan

Het wordt vaak opgevoerd als een in beton gegoten wetmatigheid: langzamer rijden leidt tot minder files. Tertoolen betwijfelt dit en zet vraagtekens bij de claim dat de weg er veiliger op zal worden. "Juist die categorie die zich braaf aan de regels gaat houden, zal ook meer irritatie veroorzaken. Want er komen dus meer mensen die met 100, 110 kilometer per uur gaan inhalen. Dat leidt tot frustratie bij andere weggebruikers en dus tot meer verkeersrisico. Denk aan bumperkleven en seinen met lichten."

Rijden in slakkengang op de linkerbaan is niet bevorderlijk voor de doorstroming, volgens de verkeerspsycholoog. "De modellen voorspellen allemaal dat we minder files en ongelukken krijgen, ik weet dat nog niet zo." Autopublicist Carlo Brantsen legt uit dat dit ook negatieve gevolgen heeft voor het milieu. "Er is weinig zo verontreinigend als filerijden. Wat dat betreft is het milieu er zeer bij gebaat als iedereen gewoon rustig door kan rijden."

Goede zaken voor Flitsmeister

Wie 150 kilometer per uur blijft rijden loopt in de toekomst wel risico op torenhoge boetes. Juist voor die bestuurder wordt de noodzaak groter om precies te weten waar er wordt gecontroleerd. Tertoolen: "Ik denk dat Flitsmeister goede zaken gaat doen, die zullen zeker meer verkocht worden."

Volgens de verkeerspsycholoog zal er in het algemeen wel een dempende werking van de maatregel uitgaan, gemiddeld zullen mensen iets langzamer gaan rijden. Maar wil je echt dat iedereen braaf 100 rijdt, is er volgens Tertoolen maar één instrument dat echt helpt: "Permanente trajectcontrole. Maar", voegt hij toe, "het is niet realistisch om dat overal in Nederland te realiseren. Dat is gewoon veel te duur."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.