"Dit is voor de Nederlandse regering niet acceptabel", zo reageerde minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok op het voorstel van de Europese Commissie om de EU-begroting tussen 2021 en 2027 met honderden miljarden euro's te verhogen.

Mathieu Segers, Europa-deskundige van de Maastricht University stelt dat dit de meest politieke begroting van de Europese Commissie is. Dat komt omdat landen meer of minder geld krijgen al naar gelang ze zich inzetten om bijvoorbeeld klimaatverandering tegen te gaan of vluchtelingen op te vangen.

VVD niet enthousiast

VVD-delegatieleider in het Europees Parlement Hans van Baalen is, net als minister Blok niet blij. "Ik vind dit een ouderwetse begroting. De Commissie is géén Europese regering. Je moet kijken naar wat Europa echt moet doen, en daar moet het bij blijven. De verhoging is niet nodig. De begroting heeft voldoende middelen die je kunt vrij maken voor nieuw beleid. De Commissie had lef moeten hebben." 

Mathieu Segers stelt dat een verhoging juist de makkelijkste manier weg is om iedereen tevreden te stellen. Maar, zo stelt Segers: "De begroting in deze vorm zal er niet door komen, daar komen nog allerlei aanpassingen op. Interessant is om te zien of de begroting mogelijk zelfs nog hoger wordt. Er zijn verschillende groepen die er anders in staan dan Nederland." 

Ook een optie: geen nieuwe begroting

Van Baalen blikt alvast vooruit op ingewikkelde onderhandelingen, waarbij géén akkoord óók een optie is wat de VVD'er betreft: "Als de landen niet akkoord gaan, dan gaat het feest niet door. Als er geen akkoord komt over de begroting dan geldt de laatste begroting. Laat het maar eens zover komen, niet alles hoeft een zompig compromis te worden." 

Mathieu Segers stelt dat de Europese Commissie keer op keer grote ambities heeft. "Maar ook iedere keer weet de Commissie de ambities niet waar te maken met veel draagvlak." Segers besluit: "Je zou wat meer creativiteit verwachten van de Europese Commissie, maar daar is Jean Claude Juncker de man eigenlijk niet naar. Dat is juist de man van de gebaande paden."

De verwachting is dat het minimaal nog een jaar duurt voordat er een definitieve begroting ligt. Deze zou dan per 2021 in moeten gaan.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.