Er is geen sprake van een doofpot in de bonnetjesaffaire in de zogenoemde Teeven-deal. De chaos bij het ministerie van Veiligheid van Justitie is zo groot dat het departement niet eens in staat is om een gevoelige zaak in een doofpot te stoppen. 

Dat concludeert de commissie-Oosting, die de affaire andermaal onderzocht. Oosting’s eerste rapport schetste een beeld van een departement waar topambtenaren vooral bezig zijn met persoonlijke conflicten, en minder met het verschaffen van informatie.

In 2010 werd het ‘superministerie’ Veiligheid & Justitie speciaal opgericht om de criminaliteit in ons land efficiënt te kunnen bestrijden. Het departement nam de zeggenschap over de politie daarvoor over van Binnenlandse Zaken. Het stond allemaal model voor de nieuwe ‘keiharde aanpak’ van de misdaad, zoals die werd gepropageerd door het kabinet Rutte-I. 

Het loopt allemaal anders. De oprichting van de Nationale Politie gaat gepaard met enorme problemen, en op het ministerie ontstaat de ene na de andere rel. Inmiddels staat het departement meer bekend om het geblunder dan om een keiharde aanpak van criminaliteit.

Kan het nog goedkomen met het ministerie van Veiligheid en Justitie, of moet er dringend schoon schip worden gemaakt? Over die vraag spreken wij CDA-fractieleider Sybrand Buma, D66-fractieleider Alexander Pechtold en commissie-voorzitter Oosting.

In Radio EenVandaag ook de analyse van politiek commentator Kees Boonman.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.