Er lijkt voor de VVD geen einde te komen aan de bonnetjesaffaire over de Teevendeal. Nieuwsuur-verslaggever Bas Haan onthult in zijn boek De rekening voor Rutte dat minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) als Kamerlid belangrijke informatie heeft achtergehouden voor de Tweede Kamer.

Dat blijkt uit een geheime email. De positie van de minister staat hierdoor alweer ter discussie.

et gaat om een mail waarin Van der Steur commentaar levert op de te geven antwoorden op de Kamervragen over de Teevendeal. Het voormalig Kamerlid adviseerde om bepaalde antwoorden aan te passen omdat het “gedonder” en “discussie” zou opleveren, of zeer kwetsbaar zou zijn.

Uiteindelijk werd cruciale informatie geschrapt uit de antwoorden: informatie over de geldbedragen in de deal tussen Fred Teeven als officier van justitie en drugscrimineel Cees H., waar al jarenlang onduidelijkheid over was.

Als Kamerlid werkte Van der Steur mee aan verstrekking van onvolledige informatie aan de rest van de Kamer en als minister meldde hij dit niet. De minister stelt nu dat de informatie al beschikbaar was voor de commissie-Oosting, die de Teevendeal onderzocht.

De Kamer wil deze week nog een debat. Die vindt waarschijnlijk donderdag plaats. Niet alleen oppositiepartijen vinden de nieuwe feiten “stuitend” en “waardeloos”, ook coalitiegenoot PvdA vindt het nieuws zorgelijk. Kamerlid Recourt stelt dat het debat moet uitwijzen of de minister “in staatsrechtelijk zwaar weer komt". In gewoon Nederlands betekent dit dat voor de PvdA onduidelijk is of Van der Steur als minister kan aanblijven. 

In Radio EenVandaag bespreekt politiek commentator Kees Boonman de ontwikkelingen rondom minister Van der Steur.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.