Rondtrekkende roversbendes doen veel zaken met marktkooplui, waardoor gestolen goederen worden aangeboden op markten. Dat blijkt uit een onderzoek (lees hier de samenvatting) van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Vooral de illegale handel in cosmeticaproducten, gereedschap en kleding blijkt lucratief.

Helende marktkooplui doen een bestelling bij de bendes en deze leveren vervolgens gestolen goederen aan. In ruil daarvoor krijgen de bendes tijdelijk onderdak. Deze criminele groepen zijn vaak afkomstig uit Oost-Europa en maar voor korte tijd op één plek.

Uit het onderzoek blijkt ook dat gemeenten te weinig doen om louche kooplui te weren. Gemeenten kunnen vergunningen intrekken, marktdelen sluiten en vaker controleren, maar deze maatregelen worden zelden genomen. Jusitite en politie willen dan ook dat gemeenten strenger optreden.

In Radio EenVandaag onderzoekster Barbra van Gestel over de belangrijkste conclusies uit het rapport. Onder- en bovenwereld lijken elkaar te ontmoeten op vakantieparken en de Nederlandse markten. Verslaggever Joris Kreugel staat op de Dappermarkt in Amsterdam. 

De marktkoopmannen zien het om zich heen gebeuren, gestolen waar dat goedkoop doorverkocht wordt. Maar ze weten zo een twee drie de oplossing hiervoor niet. Ook Marieke Rozier van de brancheorganisatie voor recreatieondernemers Recron kent geen pasklare oplossing. “Parkeigenaren zijn verantwoordelijk voor het park, maar kunnen geen toezicht houden op wat er in de reacreatiewoningen gebeurt.”  De brancheorganisatie gaat samen met politie aan de hand van een checklist bendes proberen te weren van de parken.