De Japanse duizendknoop, Nederland ziet het hardnekkige onkruid maar al te graag gaan. Het zorgt voor overlast, de duizendknoop heeft sterke wortels waardoor het veel schade kan veroorzaken. Tijd om het onkruid te laten verdwijnen. 

Norbert Mergen, fokker van bonte Bentheimers (landvarkens) kwam er per toeval achter dat de Japanse duizendknoop op zijn erf was verdwenen. De varkens op zijn erf hadden het onkruid opgegeten. Als grapje vertelde hij het aan een wethouder in Renkum: 'zet varkens in tegen de bestrijding van het onkruid.'

En nu staan er in de gemeente zes bonte Bentheimers in een woonwijk om het hardnekkige onkruid te laten verdwijnen. Het is een experiment, in oktober wordt er gekeken of de varkens inderdaad de Japanse duizendknoop hebben opgegeten. 

Bestrijding

Jan Oldenburger van Probos, een kennisinstelling voor bosbeheer zet zich al lange tijd in voor de bestrijding van de Japanse duizendknoop. De kennisinstelling is gevraagd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit om de plant een kopje kleiner te maken. Op meer dan honderd verschillende plekken is Jan Oldenburger samen met collega's bezig om te kijken met welk bestrijdingsmiddel de Japanse duizendknoop uitgeroeid kan worden. Probos werkt met meer dan dertig verschillende partijen, zoals gemeentes en Rijkswaterstaat samen. 

Scheuren in woningen

In andere Europese landen zorgt de Japanse duizendknoop voor veel grotere problemen. Het hardnekkige onkruid verdringt alles. De wortels zijn zo sterk dat het zelfs scheuren in wegen en woningen veroorzaakt. In Groot-Brittannië worden huizen niet verkocht als men ziet dat er een Japanse duizendkoop in de tuin staat. In Nederland zijn de problemen nog niet zo groot. Het is van oorsprong een exotische tuinplant die niet in Nederland voorkwam tot nu. 

In EenVandaag gaan we langs bij Norbert Mergen, hoe gaat het met het experiment in de woonwijk? Eten de varkens de Japanse duizendknoop? En we spreken met Jan Olderburger over de andere alternatieven om de duizendknoop te bestrijden. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.