Jeftha Pattikawa groeide op in een Moluks woonoord in Vaassen. Grotendeels bij zijn oma, omdat zijn ouders op jonge leeftijd drugsverslaafd raakten. Isolatie, werkeloosheid en het gebrek aan integratie ging in de jaren zeventig hand in hand met andere problemen zoals het hoge drugsgebruik in het woonoord, maar liefst vijftien procent van de bewoners was verslaafd. Er is maar weinig bekend over hoe het er echt aan toe ging in die tijd binnen deze gesloten Molukse gemeenschap. Maar dat zou nu wel eens kunnen veranderen. 

Deze zomer deed Jeftha namelijk een bijzondere vondst: driehonderd videobanden met unieke beelden en interviews uit de tijd van zijn jeugd. Een groep jonge Molukkers uit Vaassen legde vijftien jaar lang al het wel en wee binnen de gemeenschap vast met professionele camera- en geluidsapparatuur. ‘Mensen kennen Molukkers vooral uit verhalen over de treinkaping en Satudarah’, aldus Pattikawa. Deze banden vertellen een nieuwe geschiedenis die moet worden doorverteld, vindt hij. 

Jeftha Pattikawa is vanmiddag te gast in Radio EenVandaag, samen met antropoloog Fridus Steijlen die al sinds de jaren tachtig onderzoek doet naar Molukkers in Nederland. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.