Jo Palmen, al decennia lang politicus in het Limburgse Brunssum, werd in oktober benoemd tot wethouder. Dit terwijl er eerder een vernietigend integriteitsrapport over zijn handelen was opgesteld. Het leidde deze week tot een verhitte discussie in de gemeenteraad waar de oppositie tevergeefs vroeg om zijn vertrek.

Palmen is in een juridisch gevecht met de gemeente over een stuk grond. Hij diende een schadeclaim van een miljoen in bij zijn gemeente. Daarnaast deinst hij niet terug voor ongepast taalgebruik. Zo noemde hij een raadslid ‘varkenskop’  en de burgemeester een ‘achterlijke Heini’.

Corruptie

Twijfels over de integriteit van een wethouder, het doet denken aan de affaire rond oud politicus voor de VVD Jos van Rey. In 1998 werd hij wethouder in Roermond en tot 2012 bleef hij op die post. In de zomer van 2012 startte een onderzoek nadat er verdenkingen waren geuit van ambtelijke corruptie. Ook zou hij informatie hebben gelekt naar Ricardo Offermanns, een kandidaat voor het burgemeesterschap van Roermond.

Stemkanonnen

Hans Goossen schreef samen met Theo Sniekers het boek ‘El Rey – van jager tot prooi’ over de affaire. Goossen over Palmen en Van Rey: “Ze zijn allebei Limburgers, allebei wethouders en allebei stemkanonnen.” Ondanks dat ze omstreden zijn ze ook nog altijd populair bij de burger. Ze zijn allebei verwikkeld in integriteitsaffaires. Maar die zijn wel van verschillende aard.”

‘El Rey’ is niet geheel toevallig Spaans voor ‘de koning’.  “Jos van Rey was dé politicus van de afgelopen decennia in Roermond. Hij heeft de stad op de kaart gezet,” zegt Goossen. In zijn boek beschrijft hij hoe Van Rey van corruptiejager in de Haagse politiek zelf verdachte werd van corruptie. “Een verwoed bevechter van vriendjespolitiek, maar na een aantal jaar aan de macht zie je dat hij in de zelfde valkuil terecht is gekomen.” Goossen heeft het over de situatie die ontstond wegens zijn nauwe banden met een projectontwikkelaar.

Hoger beroep

Vorig jaar achtte de rechtbank Van Rey schuldig. Het Openbaar Ministerie eiste twee jaar cel, maar hij kreeg een taakstraf opgelegd van 240 uur. Zowel de oud-wethouder als het OM gingen in hoger beroep. De uitspraak is op 20 december aanstaande. Het OM eist nog altijd twee jaar cel; Van Rey houdt zijn onschuld vol.

Opnieuw kandidaat

De VVD zette Van Rey uit de partij. Maar Van Rey is momenteel wel lijstduwer voor de fractie van de Liberale Volkspartij Roermond. Ook heeft hij al aangegeven zich in 2018 opnieuw verkiesbaar te stellen voor de gemeenteraad.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.